Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ljubitelji talijanske kulture došli na svoje

Autor: Valentina Mlađen

14.04.2013. 22:00
Ljubitelji talijanske kulture došli na svoje


U Zadar su članovi umaške Zajednice Talijana, nazvani po istarskom piscu Fulviu Tomizzu, stigli u sklopu svoje mini turneje Dalmacijom


Zajednica Talijana Zadar ugostila je u subotu navečer u Kazalištu lutaka Zadar svoje prijatelje iz Umaga. Tijekom večeri priređen je bogat kulturno-zabavni program uz sudjelovanje mješovitog zbora, dramske sekcije, plesne skupine te harmonikaša koji su na samom kraju dodatno začinili večer.
Mini turneja Dalmacijom
U Zadar su članovi umaške Zajednice Talijana, nazvani po istarskom piscu Fulviu Tomizzi, stigli u sklopu svoje mini turneje Dalmacijom posjetivši dan prije Split, a već u nedjelju gostovali su s istim programom u Opatiji. Radi se o jednoj od najstarijih i najbrojnijih zajednica u Hrvatskoj koja je prošle godine proslavila 65 godina djelovanja te broji preko 2.500 članova i simpatizera. U Zadru su gostovali i prije četiri godine, a ovoga puta, otkriva predsjednik ZT Umag Pino Degrassi, ostali su osim Zadrom oduševljeni i novom dvoranom Kazališta lutaka u kojoj su ugošćeni.
– Tu nas je šezdesetak i vrlo lijepo se osjećamo u ovako krasnom i gostoljubivom gradu. Inače Zajednica Talijana Umaga je jedna od povijesnih zajednica, treća po veličini upisanih članova i simpatizera, rekao je predsjednik Degrassi.
Pjesma, ples i skečevi
Kako bi što bolje očuvali raznolikost svoje kulture i njegovali talijanski jezik i izričaj članovi zajednice iz Umaga sudjeluju u brojnim sekcijama, a u Zadru su predstavili samo dio svojih aktivnosti pjesmom, plesom, skečevima dramske sekcije te glazbom, sve to naravno odrađeno je na talijanskom jeziku.
– Njegujemo tradiciju, užance, jezik i kulturu naših pradjedova, zato smo i oformljeni, kaže Degrassi ističući kako je vrlo važna u svemu tome podrška lokalnog stanovništva koje ih prihvaća kao ono što jesu, ne strance, nego upravo svoje sunarodnjake.
Goste iz Umaga pozdravila je predsjednica zadarske zajednice Rina Villani poželjevši im dobrodošlicu, nakon čega su gledatelji, članovi Zajednice Talijana Zadar, među kojima je bilo i Zadrana netalijana, nešto više od sat vremena uživali u pripremljenom programu.