Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ženama otvorena vrata Prospera

Autor: Ante Vidović

14.04.2013. 22:00
Ženama otvorena vrata Prospera


Sa Cenzurom plus osnovali smo zadrugu kroz koju ćemo plasirati na tržište proizvode naših žena koje one izrađuju kod kuće. Mislimo da je to dobar način da žene zarade novac za svoju obitelj, kaže Miličić


Vrata Udruge Prospero na adresi Hrvatskog proljeća 1 u Gračacu danas su praktično jedino mjesto gdje žene iz Gračaca mogu pokucati u nadi da pronađu posao i barem privremeno osiguraju primanja kojima će prehraniti svoje obitelji.
Iako ova činjenica djeluje pohvalno za samu Udrugu, žalosno je da u prostorom najvećoj općini Zadarske županije nezaposlene žene sve nade polažu u entuzijazam volontera Prospera koje vodi predsjednica Slavica Miličić.
Njihova aktivnost je potrebna u općini gdje prema nekim procjenama radi svega deset posto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva.
Prospero djeluje od 2003. godine i broji četrdesetak članova. U okviru svog djelovanja organiziraju radionice i tečajeve, zapošljavaju ljude na javnim radovima, provode projekte na kojima žene usvajaju nova znanja i vještine. U dva posljednja projekta koja su radili s udrugom Cenzura plus iz Splita, Udrugom Nit iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela i Ženskom grupom Donji Lapac sudjelovalo je 400 ljudi.
– Kroz te projekte žene dobivaju novo znanje, usavrše svoje vještine. Mi na taj način radimo na njihovom osnaživanju kako bi one našle posao ili se samozaposlile, kaže Miličić.
– Riječ je o dva projekta. Jedan se zvao “Zajedno ka zapošljavanju”, a drugi “Zajedno ka socijalnom uključivanju i zapošljavanju”. Dio žena koje su sudjelovale u projektu zaposlile su se kao njegovateljice, neke su počele raditi honorarno kod nas u udruzi, a ima i onih koje su počele raditi nešto u kućnoj radinosti, kaže tajnica Udruge Greta Drlja.
Uskoro kreću novi projekti u suradnji sa splitskom Cenzurom na kojima će se žene obučavati za zanimanje tkalac i za oblikovanje keramičkih figura. To je prvi korak na dobro zamišljenom putu koji završava s izrađenim kanalom koji će proizvode žena plasirati na tržište.
– Sa Cenzurom plus osnovali smo zadrugu kroz koju ćemo plasirati na tržište proizvode naših žena koje one izrađuju kod kuće. Sada ćemo zajedno s partnerima iz Splita raditi na novim proizvodima. Ženama će se dati skice kako bi oni trebali izgledati i materijal. Mislimo da je to jedan dobar način da žene zarade novac za svoju obitelj. One super reagiraju na cijelu ideju i jedva čekaju da cijeli projekt krene, kaže Miličić.