Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Češka literatura za još jače kulturne veze Zadra i Češke

14.04.2016. 22:00
Češka literatura za još jače kulturne veze Zadra i Češke


Župan Južnomoravske regije Michal Hašek je prilikom predaje donacije naglasio važnost mnogih zajedničkih momenata, kako u politici tako i u kulturi, koji kroz povijest spajaju dvije države i dva naroda
Suradnja i odlični odnosi zadarskoga sveučilišta i Južnomoravske regije nastavljeni su jučerašnjim posjetom predstavnika ove češke  regije, na čelu sa županom Južnomoravske regije Michalom Hašekom, te  u nazočnosti veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj NJ. E Martina  Košatke, Odjelu za kroatistiku i slavistiku zadarskoga sveučilišta. Tom su  prigodom gosti iz Južnomoravske regije Slavističkoj knjižnici donirali  više od stotinu knjiga na češkome jeziku i tako omogućili studentima  ovog sveučilišnog Odjela koji uče češki još bolje upoznavanje ne samo  češkog jezika, već i kulture i uopće života u Češkoj putem literature. Donirane knjige mahom su klasici češke književnosti, ali i stručna literatura  namijenjena slavističkom odjelu, a na vrijednoj i prijateljskoj donaciji  gostima iz Češke zahvalila je pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku  izv. prof. dr. sc. Rafaela Božić.
Češki studira 50-ak studenata
– Odjel za kroatistiku i slavistiku već više godina ostvaruje odličnu suradnju s Južnomoravskom regijom, posljednjih godina posebno zahvaljujući i našoj lektorici za češki jezik mgr. Kristyni Rygolovoj koja se jako trudi studentima popularizirati češki jezik i što više im približiti češku  kulturu, kazala je pročelnica Božić, ističući kako trenutačno pedeset studenata u Zadru uči češki jezik, a nekoliko desetaka zadarskih studenata  studira u Brnu, te je dodala kako se nada da će se suradnja ovog  sveučilišnog Odjela i Češke i dalje nastaviti. Pročelnica Božić podsjetila  je i na prošlogodišnji izlet zadarskih studenata u Prag i Brno, što je još jedna od prilika za bolje upoznavanje i učvršćivanje kulturnih veza s tom  slavenskom zemljom s kojom Hrvatska kroz povijest njeguje prijateljske  veze, koje je pročelnica Božić apostrofirala i spomenom na velikog hrvatskog političara Stjepana Radića koji je bio češki zet.
Gostima je na posjetu i donaciji zahvalio i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić koji je  istaknuo plodnu kulturnu suradnju zadarskoga sveučilišta s Veleposlanstvom Češke Republike, a jedan od posljednjih takvih kulturnih događaja bila je izložba posvećena Franzu Kafki koja je organizirana u  ožujku okviru ovogodišnjeg Češkog dana.
Dugogodišnja suradnja
– Ova donacija knjiga dragocjena je ne samo za Odjel kroatistike i slavistike već i za cijelo Sveučilište i zasigurno će koristiti još većem  zbližavanju Zadra i Hrvatske s Češkom, naveo je prorektor Zjalić. Župan  Južnomoravske regije Michal Hašek naglasio je važnost brojnih zajedničkih momenata, kako u politici tako i u kulturi, koji kroz povijest spajaju dvije države i dva naroda, te izrazio zadovoljstvo boravkom u Zadru i  odličnim odnosima Zadarske županije i Južnomoravske regije.
Veleposlanik Republike Češke u Zagrebu NJ.E. Martin Košatka zahvalio je južnomoravskom kraju na potpori učenju češkog jezika na Zadarskom sveučilištu, uz želju da studentima donirana literatura koristi kako  bi još više poboljšali znanje češkog jezika. Veleposlanik Košatka izrazio je  također nadu da će i nakon skorašnjeg završetka njegova veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj biti nastavljena uspješna suradnja Češke  Republike i zadarskog Odjela za kroatistiku i slavistiku na dobrobiti hrvatskog i češkog naroda i uzajamne kulturne suradnje.