Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako sastaviti puzlu Sv. Donata te pronaći blago u škrinji i urni

14.04.2016. 22:00
Kako sastaviti  puzlu Sv.  Donata te pronaći  blago u škrinji i  urni


U cilju što bržega stavljanja igračaka u prodaju, muzej je trenutačno u postupku traženja kvalitetnog hrvatskog proizvođača, kao potencijalnog partnera za proizvodnju ovog jedinstvenog autohtonog zadarskog suvenira
Znanje je ključ – i to u doslovnom smislu riječi kada je u  pitanju nova serija didaktičkih igračaka Arheološkog muzeja Zadar  predstavljenih jučer u toj instituciji.
Potaknuti velikim interesom javnosti za didaktičke igračke, koje su  proizvedene u radionici muzeja, pristigla je nova serija igračaka, čiji je   kreator ponovno muzejski tehničar Frane Šunić. Marina Brkić, voditeljica muzejskog Odjela za marketing i odnose s javnošću, kazala je kako  su didaktičke igračke iz muzejske radionice registrirane  i kao industrijski dizajn kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.
– U cilju što bržega stavljanja igračaka u prodaju, muzej je trenutačno u postupku traženja kvalitetnog hrvatskog proizvođača, kao potencijalnog partnera za proizvodnju ovog jedinstvenog autohtonog zadarskog suvenira. On još traje, istaknula je Brkić, pozvavši sve one koji  mogu pružiti takvu uslugu, da im se jave.
– U ovoj seriji didaktičkih igračaka naglasak je stavljen na ispitivanje  znanja iz područja povijesti, kulturne baštine, arheologije i opće kulture. Pitanja su prilagođena gradivu osnovnih i srednjih škola, dok je za  djecu predškolske dobi tu i nova 3D puzla u obliku crkve sv. Donata,  rekla je voditeljica tog muzejskog odjela, koja je jučer ukupno predstavlila četiri nove igračke. 
Crkva sv. Donata funkcionira na principu  ključa na način da u svojoj  unutrašnjosti skriva poklon ili poruku, do koje vode četiri postavljena  pitanja. Za svako pitanje ponuđena su tri odgovora, a samo jedan odgovor je točan. Ključ koji vodi do skrivenog blaga ili poruke je točan  odgovor na sva četiri pitanja.
Sličan princip primjenjen je i za škrinju do čijeg poklona ili poruke  vodi 12 postavljenih pitanja. I tu su za svako pitanje ponuđena tri odgovora, od kojih je samo jedan točan. Da bi se škrinja otključala, potrebno je odgovoriti na svih 12 pitanja.
Na sistem ključa funkcionira i urna, no do skrivenog blaga u njoj potrebno je proći više razina. Prva razina uključuje tri postavljena pitanja,  nakon čega se otvara poklopac koji otkriva šest novih pitanja. Točni odgovori otvaraju novi poklopac koji vodi do slikovne razine s motivom  kazališne maske, koju je potom potrebno pravilno posložiti da bi se stiglo do završnoga blaga – poklona ili poruke.
Kako to sve funkcionira jučer su u praksi pokazali su učenici klasične  Gimnazije Ivana Pavla II, na čelu sa svojom knjižničarkom Elvirom Katić. Oni su uz pomoć svojih kolega, učenika Katoličkog školskog centra  Don Bosco iz Žepča, održali natjecanje u znanju iz zadarske povijesti.  Dakako, u izmiješanim grupama kako bi snage bile ravnomjerno raspoređene.