Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prekrajanje županija ne dolazi u obzir!

14.04.2016. 22:00
Prekrajanje  županija  ne dolazi  u obzir!


Sa svečane sjednice Županijske skupštine iz Arsenala odaslane su jasne poruke zagovornicima smanjenja sadašnjeg broja županija i regionalizacije Hrvatske
Svečanom sjednicom u zadarskom Arsenalu proslavljena je  23. obljetnica osnutka Zadarske županije, ovoga puta u ozračju najavljene regionalizacije Hrvatske i ukidanja županija. Zamjenik predstojnika  skupštine Zadarske županije Tomislav Šarić odmah je istaknuo kako nema potrebe za preustrojem, jer Zadarska županija čini povijesnu i prirodnu cjelinu, predviđajući da najbolji dani ove županije tek dolaze. U istom tonu nastavio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji je napomenuo i kako je Zadarska županija po gospodarskim pokazateljima  vodeća u Hvatskoj.
– Nakon 23 godine možemo jasno potvrditi da je ovaj teritorijalni ustroj temelj policentričnog razvoja svih hrvatskih krajeva. Stoga ćemo se  svim političkim sredstvima suprotstaviti ukidanju Zadarske županije, jer,  Hrvatska nije jaka koliko su jaki njeni najveći centri, nego onoliko koliko  su jaki njeni najslabiji dijelovi, rekao je Kalmeta.
Izaslanik hrvatskog premijera bio je ministar zdravlja Dario Nakić koji  je naglasio nužnost provođenja reformi.
Nakić i Sanader
– Mnogi neće biti spremni na njih, ali smo prilikom donošenja proračuna bili svjesni kako moramo smanjti troškove. Samo na račun kamata na prispjele kredite ove godine moramo platiti više od 11 milijardi kuna, a samo jedan stepenica više u kreditnom rejtingu države te kamate  smanjuje za milijardu kuna, rekao je Nakić napomenuvši kako je iz programa EU za razdoblje 2014. – 2020. do sada iskorišteno svega 3 posto  raspoloživih sredstva.
– Ova Vlada je odlučna u boljem iskorištavanju tih sredstava, ali zbog  nesposobnosti, mnoge projekte moramo prekrojiti, zaključio je Nakić.
Najglasniju potporu Zadranima, u njihovim namjerama da zadrže  svoju županiju, izrekao je izaslanik predsjednice RH, potpredsjednik Sabora  Ante Sanader.
–  Tragično bi bilo, a govorim kao Splićanin, da se iz Splita upravlja ovdje. Mogu vam samo čestitati na radu s EU fondovima i na komunalnim  dosezima te na međunarodnoj suradnji, rekao je Sanader.
A o dosezima u proteklih godinu dana govorio je župan Stipe Zrilić naglašavajući kako Zadarska županija već 23 godine brodi kroz razne  promjene propisa, Vlada,  općeg stanja u svijetu i gospodarske krize.
– Odolijevali smo svemu nastojeći se prilagoditi promjenama, jačati  vlastite kapacitete, učiti novu metodologiju rada koja je došla našim  ulaskom u EU. Rezultati su vidljivi na svakom koraku, a o njima svjedoče  i konkretne brojke, rekao je Zrilić. Kao primjer naveo je indeks razvijenosti Zadarske županije koji je na 106 posto nacionalnog prosjeka.
Više zahtjeva za građevinske dozvole
Prošle godine počela je i izrada nove Županijske razvojne strategije koja će biti spremna za usvajanje u rujnu, a mijenjan je i prostorni plan te  sada sređivanje stanja u prostoru uključuje i izradu katastra pomorskog  dobra, ali i legalizaciju objekata.
– Do sada je riješeno oko 50 posto zahtjeva, od 53.669 zaprimljenih.  Veseli nas da raste broj zahtjeva za građevinskim dozvolama. U odnosu  na 2014. godinu veći je za 35 posto, dodao je Zrilić.
Zrilić je pohvalio i rad Županijske uprave za ceste koja održava 1.200  kilometara cestra, unatoč smanjenim sredstvima, a nije propustio spomenuti i kapitalni projekt prometnog povezivanja Zadra i otoka podmorskim tunelima. Nakon nedavnog posjeta nekoliko kineskih grupacija, ovaj projekt koji Županija gura godinama, a kojeg je, kako je rekao  župan, prošla Vlada ignorirala, sada je prepoznat na državnoj razini te će  se nastaviti priprema za njegovu realizaciju. Među važnijim projektima  istaknuto je i produljenje uletno-sletne piste Zračne luke Zadar koja lovi  rekord od pola milijuna putnika.
Stipe Zrilić je zaključio kako se gospodarstvo Zadarske županije stabilizira, a izvoz od 253 milijuna eura i dalje je jači od uvoza koji iznosi 231  milijun eura. Kroz razvoj pametne regionalne specijalizacije radi se na  realizaciji centara kompetencije koji za cilj imaju razvoj inovacija, edukacije i digitalnog društva, rast konkurentnosti te potaknuti zapošljavanje.
Turizam i dalje prvi
– Turizam svojim rastućim brojkama ulijeva optimizam. U prošloj je  godini zabilježen turistički promet od ukupno od 1.549.557 dolazaka turista ili 6 posto više nego 2014. godine, a noćenja je bilo 10.716.935 ili 6  posto više. Značajno je napomenuti nautički turizam kao vrlo poželjnu i  isplativu vrstu turizma. Sa svojih 3.820 vezova naša je županija najveća  turistička destinacija, rekao je Zrilić spomenuvši i projekt Razvoj i promocija biciklističkog turizma, te izradu Regionalnog programa uređenja  i upravljanja morskim plažama.
– Županija i njene razvojne agencije sudjelovali su u 41 projektu vrijednosti od 76 milijuna eura, od kojih su 22 završena, a radi se i na pripremi novih, zaključio je postignuća zadarski župan te kao najznačajniji  projekt koji se radi u partnerstvu spomenuo upravljanje održivim turizmom  HERA u ovkiru kojeg je prije par dana pred nadolazeću sezonu  predstavljena nova zadarska turistička ruta.