Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Europski centar za profesionalnu rehabilitaciju u Zadru?

Autor: Ivan Stagličić

14.05.2009. 22:00
Europski centar za profesionalnu rehabilitaciju u Zadru?

Foto: Adam VIDAS



Također je važno naglasiti da ovo nije bio prijedlog Hrvatske, nego Njemačke koja je prepoznala ovaj grad, ove uvjete, ovaj senzibilitet kao nešto vrlo značajno, kazao je Josip Držaić


Međunarodni stručni skup “Osobe s invaliditetom – integracija u društvo – Europska unija” otpočeo je jučer s radom u hotelu Adriana, a danas će biti službeno okončan. Okupljene u kongresnoj dvorani pozdravio je predsjednik udruge “Osvit” , Josip Držaić koji je podsjetio kako je ovo peti stručni skup ovakve vrste, od kojih su posljednja tri održana u Zadru te najavio mogućnost još većeg uključivanja ovog područja u problematiku koja se razmatra na stručnom skupu:
– Postoje velike mogućnosti da se Europski centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom otvori upravo u Zadru. O tome će se odlučivati na stručnim skupovima koji će se održati uskoro, koncem mjeseca lipnja u Bruxellesu i Bukureštu. Nadamo se da će Zadar doista dobiti taj status, a vjerujte mi, ja ću osobno biti iznimno sretan, zajedno s našim izvršnim dopredsjednikom dr. Slavkom Lebanom, ako ovo postignemo. Također je važno naglasiti da ovo nije bio prijedlog Hrvatske nego Njemačke, koja je prepoznala ovaj grad, ove uvjete, ovaj senzibilitet kao nešto vrlo značajno, kazao je Držaić.
Skup je pozdravio i predstavnik drugog organizatora, predsjednik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, mr. Ante Vučić koji je istaknuo da se već po broju sudionika vidi kako je zanimanje za ovu problematiku i dalje veliko što je pravi pokazatelj važnosti ovakvih skupova.
-Prijašnjim skupovima htjeli smo prije svega skrenuti pažnju hrvatske javnosti na cjelokupnu problematiku osoba s invaliditetom te omogućiti osobama koje se bave profesionalnom rehabilitacijom osoba s invaliditetom da razmijene svoja iskustva. Na ovogodišnjem skupu naglasak je na praksi i iskustvima Europske unije kada je u pitanju profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kazao je mr. Vučić.
Organizatori su u svojim obraćanjim višestruko istakli podršku koju su skupovi dosad dobivali od Zadarske županije te pozdravili župana Stipu Zrilića koji se također obratio sudionicima.
-Usprkos svim pravnim propisima, konvencijama i raznim odlukama, na žalost, osobe s invaliditetom i dalje nailaze na niz prepreka u svom sudjelovanju u društvu kao njegovi ravnopravni članovi, a njihova se prava u velikom dijelu svijeta još uvijek krše, kazao je zadarski župan podsjetivši na ono što Zadarska županija u sklopu svojih zakonskih ingerencija čini za osobe s invaliditetom i njihove udruge, te je istaknuo:
-Svi mi koji imamo sreću da nismo invalidne osobe, često smo neosjetljivi na probleme koji imaju određena ograničenja, no baš je to ono na čemu svi zajedno moramo sustavno raditi, poručio je Stipe Zrilić.
Skupu se obratila i Ana Slošnjak, javna pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i čiji je ured osnovan prošle godine. Ona je u svom govoru upozorila na važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom kao najboljeg puta za ostvarivanja svih prava, a što proizlazi i iz niza međunarodnih sporazuma i konvencija koje je prihvatila i RH.
Skupu su pozdravne riječi uputile i saborske zastupnice osoba s invaliditetom, Ljubica Lukačić i Vesna Škulić, nakon čega je otpočeo stručni dio skupa na kojem su svoje radove skupu iznijeli predavači i predavačice iz Hrvatske, Austrije i Njemačke. Radni dio skupa nastavlja se i danas, a zatvaranje je predviđeno u 12.30 sati kad će se u zajedničkoj raspravi donijeti i zaključci proizašli iz ovog okupljanja.