Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U roku od osam dana rektor će dati svoje mišljenje

Autor: Ante Rogić

14.05.2010. 22:00
U roku od osam dana rektor će dati svoje mišljenje

Foto: Zvonko KUCELIN



Uz studentske izbore na Sveučilištu u Zadru u tijeku su i izbori za pročelnike na jednom dijelu sveučilišnih odjela. Dobrim dijelom riječ je o odjelima koji prilikom izbora prije godinu dana nisu imali nikog u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog ili izvanrednog profesora, pa je rektor postavio vršitelje dužnosti. Na drugim odjelima, u međuvremenu su pojedini pročelnici podnijeli ostavke te će sada uslijediti novi izbori, a ostalima je jednostavno istekao dvogodišnji mandat.
Novi pročelnici biraju se na odjelima za anglistiku, arheologiju, ekonomiju, etnologiju i kulturnu antropologiju, francuske i iberoromanske studije, klasičnu filologiju, knjižničarstvo, kroatistiku i slavistiku, lingvistiku, poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja, povijest, psihologiju i talijanistiku.
Za pročelnika može biti izabran nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog ili izvanrednog profesora. Iznimno za pročelnika može biti izabran i nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju docenta, ako na odjelu nema nastavnika s višim zvanjem.
Ista osoba može biti izabrana za pročelnika najviše dva puta uzastopno. Iznimno ista osoba može biti izabrana i više puta ako ne postoje uvjeti izbora druge osobe.
Sve do jučer mogle su se predati prijave, a u roku od osam dana rektor će dati mišljenje o programu rada. Pročelnika bira odjelno stručno vijeće. Izvješće o rezultatima izbora dostavlja se rektoru i Senatu Sveučilišta u Zadru, koji potom donose odluku o potvrdi izbora, odnosno uskrati potvrde.
Primopredaja dužnosti između dosadašnjih pročelnika, odnosno vršitelja dužnosti pročelnika i novih pročelnika obavit će se 1. listopada, a do primopredaje dužnosti dosadašnji pročelnici, odnosno vršitelji dužnosti pročelnika nastavljaju s obnašanjem dužnosti pročelnika, odnosno vršitelja dužnosti pročelnika.
S danom prestanka mandata pročelnika, odnosno vršitelja dužnosti pročelnika, prestaje mandat i njihovih zamjenika. Novi zamjenici pročelnika birat će se na prijedlog novih pročelnika, sukladno Statutu Sveučilišta u Zadru i Pravilniku odjela.