Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O inkasatorima i drugim nečistim silama

14.05.2011. 22:00


Popušili smo sve: privredu,  demokraciju, nogomet, košarku,  Eurosong… Ima li još nešto što  nismo, pa da popušimo i to i da  smo kvit?
Više me ni trivijalne sitnice  poput najbolje pjesme Europe  ne mogu razveseliti. Ni to ne  možemo proći prvi krug, pa da  se barem nečemu veselim i  imam o čemu tračati s prijama  na kavi. Bosanci, Slovenci… svi  su bolji od nas, pa makar i u  takvim glupostima kao što je  Eurosong. Glupe voditeljice u  prvom planu kojima je  dodatkom plastične vanjštine  odstranjena barem polovica  mozga iživljavaju se našim  živcima, nasilno nas pretvaraju u  retarde i još za to plaćamo teve  pretplatu. A imamo i mi svoju  pobjednicu na Eurosongu, i to  Emiliju Kokić koju više nitko ne  spominje… Zato je žena  popularnija vani nego u svojoj  vukojebini. I neka je. Tako nam i  treba. Isto kao što znanstvenici  u svom selu ne vrijede, a vani  se diče s njima.
Žene onih koji se ne drže  zakona, bave se nelegalnim  poslovima i zamračuju porez,  trebale bi nam biti moralne  vertikale u prajm tajm ozbiljnim  emisijama kao što su Vijesti i  Dnevnici. Po špici se šeću u  bundama, navečer izvještavaju o  svima, samo ne o svojim  muževima, i uz svu neprijavljenu  pokretnu i nepokretnu imovinu  uživaju mjesečne plaće koje  smo im mi omogućili, a od toga  bi se mogle mjesečno prehraniti  barem tri prosječne  četveročlane obitelji. One čije  se majke i očevi bave poštenim  poslom, rintaju neplaćeno  prekovremeno, a sretni su što  uopće primaju minimalac.
E da, nisam platila već nekoliko  mjeseci tevepretplatu. I došla mi  ‘čestitka’ na vrata iz ureda  Hanžeković i joštamoneki.  Ukoliko ne platim, tužit će me,  morat ću platiti sudske troškove,  zatezne kamate itd, itd… Zanima  me hoće li Čuljakice, Šelebaji,  Čeljuske & co platiti zatezne  kamate zbog neplaćanja poreza,  pronevjere, zlouporabe položaja  u dotičnoj javnoj kući koja mene  i tisuće drugih lovi preko tih  đavoljih odvjetničkih kuća zbog  80 kuna mjesečno?! A  konkretno moj slučaj je takav jer  mi je dozvizdilo plaćati za nešto  što je negledljivo, za nešto što  od mene pokušava stvoriti  totalnog kretena… Gledam strani  teve program i plaćam za to  Internet i teve i telefon i sve. I  nije mala cifra. Ali ne, ja moram  plaćati to što uopće imam  televizor u kući. Kaže onaj  inkasator:
– Ok, ako nećete plaćati teve,  morate plaćati za radio.  Objašnjavam mu da nemam  radio ni liniju. Slušam glazbu  preko kompjutera.
– Nema veze, kaže on. –  Svejedno, morate plaćati, pa  taman onaj koji imate u autu.
– A da vam još skinem i gaće, je  li i to ok?!, pitam ga.
Frajer je skoro pa doslovno  shvatio, na što sam totalno  odlijepila i zalupila mu vratima.  Opalila me i grižnja savjesti jer  sam bila nekulturna prema  starijem čovjeku, ali nema veze,  ionako sam se odlučila  ispovjediti… Ako su od grijeha  odriješili ove koji su pokrali  milijune, valjda će i mene zbog  toga što sam bila nepristojna  prema inkasatoru. Ili je to,  možda, veći grijeh?
Mare ([email protected])