Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bogat program za Međunarodni dan muzeja

14.05.2012. 22:00
Bogat program za Međunarodni dan muzeja


Uoči dana muzeja 17. svibnja u Muzeju će se održati manifestacija “Priče iz morskih dubina” u sklopu koje će se održati dva kratka predavanja i projekcija filmova u 3D tehnologiji


Ove godine Arheološki muzej Zadar, jedna od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj, slavi 180. obljetnicu postojanja, a posebnim programom uključit će se i u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja.
Od početka ove godine AMZ provodi niz aktivnosti u sklopu obilježavanja 180. obljetnice, a tijekom jučerašnje konferencije za medije u Muzeju ravnatelj Smiljan Gluščević podsjetio je na neka od njih te najavio rad muzeja za predstojeće razdoblje. Ravnatelj je podsjetio na događanja i odličnu posjećenost Noći muzeja iz siječnja 2012. spomenuvši se nekih od niza edukativnih radionica koje su provedene i koje se nastavljaju i dalje. Najavio je i multimedijalnu izložbu koju će u jesen ove godine u Varšavi postaviti poljski arheolozi, a koja je napravljena u suradnji s našim muzejem.
Svibanjski program AMZ-a namijenjen je radu s djecom osnovnoškolskog uzrasta pa će 21. i 22. svibnja učenici OŠ “Raštević” upoznati paleolitsku pećinu u Kličevici, odnosno sudjelovati na radionici “Kako su nenadertalci izrađivali kamene alate”. U OŠ “Nin” održat će se radionica u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn, a planira se i suradnja s braniteljima.
U organizaciji muzeja održat će se radionica kreativnog pisanja koja se provodi u sklopu projekta “Priče iz morskih dubina” Hrvatskog muzejskog društva u koji se uključio i AMZ.
I ove godine, najavio je Gluščević, nastavlja se surdanja s Odjeom za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru na njihovu projektu “Dolazak u baštinu” u sklopu kojega će se održati najmanje dvije izložbe.
U prostoru sv. Donata održat će se također izložba našeg poznatog redatelja kulturne baštine Luke Marottija koji će predstaviti život zadarskih benediktinki. Tijekom lipnja u prostoru Donata održat će se izuzetno zanimljiva izložba o Donatu u vrijeme dok je unutra bio Muzej.
Tijekom kolovoza bit će prezentirana izložba o dugogodišnjim istraživanjima i nalazima u antičkoj luci u Zatonu.
Gluščević se pohvalio i sudjelovanjem AMZ-a u humanitarnom koncertu Lige protiv raka Zadar i to poklonima za dirigenta te vaučerima uz ulaznicu za koncert Zagrebačkih mališana s kojima posjetitelji koncerta mogu besplatno posjetiti muzej.
Uoči dana muzeja 17. svibnja u Muzeju će se održati manifestacija “Priče iz morskih dubina” u sklopu koje će se održati dva kratka predavanja i projekcija filmova u 3D tehnologiji. Ulaz u Muzej bit će besplatan dok će na publikacije i suvenire posjetitelji moći ostvariti 30 posto popusta. U crkvi sv. Donata bit će otvorena izložba “Iz morskih dubina”.
Rektor zadarskog Sveučilišta dr. Ante Uglešić najavio je u povodu 180. obljetnice AMZ-a i 50. obljetnice osnutka nekadašnjeg Odsjeka, a današnjeg Odjela za arheologiju u Zadru znanstveni skup “Hrvatska arheologija i Aachenski mir 1812.-2012. godine”. Na skupu će biti prezentirani do sada neobjavljeni znanstveni radovi o ovom razdoblju, a skup će se na Sveučilištu u Zadru održati u studenom ove godine.