Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bura poharala pag

14.05.2012. 22:00
Bura poharala pag


Bura koja je na Pagu zapuhala u noći sa subote na nedjelju napravila je goleme štete.
– Na Kolanjskom polju je uništena gotova sva vinova loza tako da ove godine mnogi vinogradari neće proizvesti vino. Uništeni su cvjetovi na voćkama i povrće.
– Općinskom vijeću sam predložio donošenje odluke o pomoći poljoprivrednicima, a o načinu pomoći ćemo odlučiti na sjednici. No, reagirat ćemo brzo ili novčanom naknadom ili besplatnom podjelom sadnica, kaže načelnik Kolana, Josip Zubović.
Općina Kolan je, kako bi se ublažile posljedice dugotrajne suše, nedavno svakom poljoprivredniku sa svojeg područja donirala 4.000 litara vode i tako su spašene mnoge masline, vinogradi i polja zasađena povrćem. Olujna bura u svibnju je sve iznenadila.
 U subotu poslijepodne na plažama su se mnogi turisti sunčali, neki su se i kupali. U nedjelju se nije moglo šetati bez jakne. Temperatura zraka se u samo nekoliko sati spustila s 29 na 12 stupnjeva. Bura je prouzročila probleme u odvijanju cestovnog i pomorskog prometa.
Paški most je u nedjelju i ponedjeljak bio otvoren samo za osobna vozila. Od nedjelje do ponedjeljka u 16.30 sati bila je u prekidu trajektna veza Žigljen-Prizna. Od nedjelje je u prekidu katamaranska veza Novalja-Rijeka.