Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najljepši zadarski suvenir se vratio kući

14.05.2012. 22:00
Najljepši zadarski suvenir se vratio kući


Ne pretjerujem i uzimam si za pravo kada kažem da je stakleni Sv. Donat najljepši zadarski suvenir, rekao je Vežić


Zadarski Muzej antičkog stakla, u sklopu obilježavanja svoje treće obljetnice rada, jučer je predstavio novi stari suvenir – stakleni suvenir crkve Sv. Donta. Ovaj suvenir, koji je iz ateljea slikara Mile Mičina izašao prije 25 godina, dobitnik je dviju nagrada za najbolji suvenir. Prvo je nagrađen Grand prixom u Sarajevu još davne 1986. godine te još jedanput 1999. godine u Zagrebu. Konferenciji za medije nazočili su prof. Pavuša Vežić te autor staklenog Donata, slikar Mile Mičin. Kako je naglasio prof. Vežić, njegov doprinos u nastanku ovog suvenira bio je više savjetodavan, odnosno on je izradio arhitektonske skice, dok je najveći dio posla napravio Mičin.
– Mili sam savjetovao neka izbaci sve suvišno s modela suvenira, neka se zadrži na suštini i neka materijalizira svoju ideju, kazao je Vežić i dodao kako je staklo zapravo bilo najbolji materijal kojim se mogla dočarati iskonska ljepota crkve.
– Ne pretjerujem i uzimam si za pravo kada kažem da je stakleni Sv. Donat najljepši zadarski suvenir, rekao je Vežić.
Staklenog Sv. Donata dugo nije bilo u prodaji pa je postao i pomalo zaboravljen. No, kako MAS ima vlastitu proizvodnju staklenih suvenira, njegov “povratak kući” konačno je bio moguć.
Dr. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, kazao je kako će se suvenir moći kupiti u Muzeju, a već su zaprimili i veliki broj narudžbi iz suvenirnica. Cijena većeg primjerka je 230 kuna, manji primjerak košta 100 kuna, a odljev u punom staklu 150 kuna. Spomenimo i to da je uz stakleni suvenir Sv. Donata u prodaji i suvenir crkvice Sv. Križa koji se prodaje se po cijeni od 150 kuna. Na konferenciji je najavljeno kako se planira i izrada staklenog suvenira crkvice Sv. Nikole kod Zatona. Mile Mičin autor je i ambalaže. Suvenir je zapakiran u praktičnu kartonsku kutiju s vezicom u bojama hrvatske zastave, a ambalaža može poslužiti i kao torbica.