Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zbog otvaranja lažnih internetskih profila Kožulu uvjetna osuda

14.05.2012. 22:00
Zbog otvaranja lažnih internetskih profila Kožulu uvjetna osuda


Mladom ekonomistu Mati Kožulu, zbog otvaranja lažnih profila na Iskrici i Facebooku dvjema poznanicama jučer je izrečena jedinstvena nepravomoćna uvjetna osuda od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje u trajanju od dvije godine


Mate Kožul, 26-godišnji suspendirani zaposlenik Grada Zadra, nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje na dvije godine. Mladi ekonomist proglašen je krivim jer je dvjema Zadrankama otvorio lažne profile na Facebooku i Iskrici. Riječ je o prvom ovakvom sudskom slučaju u Hrvatskoj, a sutkinja Općinskog suda Ana Zrilić, koja je prošle godine izrekla i prvu nepravomoćnu presudu u slučaju seksualnog mobinga u Hrvatskoj, osuđujuću presudu obrazložila je nedvojbenim dokazima koji su tijekom suđenja izneseni.
– Pod točkom jedan optužnog prijedloga okrivljeniku se stavljalo na teret da je 19. siječnja 2011. godine otvorio e-mail adresu na ime T.R. te potom profil na internetskom portalu Iskrica gdje joj je objavio ime i prezime, fotografiju, adresu stanovanja i naveo da nudi seksualne usluge. Sutradan, 20. siječnja, otvorio je profil i na Facebooku takoker koristeći podatke oštećene bez njezina dopuštenja pa se stoga osuđuje na četiri mjeseca zatvora – rekla je sutkinja Zrilić navodeći gotovo identične podatke i za drugu djevojku, S.P. koja se jučer nije pojavila u sudnici jer služi vojni rok. I u njenom slučaju izrečena mu je kazna od četiri mjeseca zatvora, što je u konačnici rezultiralo nepravomoćnom jedinstvenom osudom.
U tu osudu Kožulu je ubrojena krivnja i za otvaranje profila na Iskrici koji je nazvao “dvije lezbače” i u kojemu je također objavio imena, adrese, telefone i fotografije obiju djevojaka. Nakon što su se obadvjema usijali mobilni telefoni od poziva raznih pohotnika, S.P. se toliko uzrujala da je bila hospitalizirana. Spačka okrivljenika na njezin račun koštala ju je jedne godine studija i stipendije jer djevojka nije bila u stanju polagati ispite iako je do tada bila odličan student. Kao motiv za otvaranje lažnih profila navedena je osvetoljubivost okrivljenika koji je djevojkama htio napakostiti kriveći ih za prekid s tadašnjom djevojkom, a njihovom prijateljicom. Također, u nizu dokaza koji su uzeti kao nedvojbeni da je to učinio baš on, a ne netko od njegovih ukućana ili prijatelja koji su povremeno koristili računalo s kojeg su profili i e-mail adrese otvoreni, navedene su činjenice da je T.R. poznavao od djetinjstva, bio joj prijatelj na Facebooku i susjed te da su mu tako bili poznati njezini osobni podaci, dok je u slučaju S.P. do njezinih podataka mogao doći preko iskaznice mladeži HDZ-a gdje ju je upravo on regrutirao.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.