Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oštra kritika kapitalizma i kapitalističkog društva

Autor: Valentina Mlađen

14.05.2013. 22:00
Oštra kritika kapitalizma i kapitalističkog društva

Foto: Vedran SITNICA



Društvo jednakih mogućnosti za sve, društvo potpune demokracije, solidarnosti i zajedništva daleka je utopija na koju će se mnogi s cinizmom nasmijati. Američki sociolog, profesor na Sveučilištu Winconsin – Madison, prof. dr. sc. Erik Olin Wright smatra kako je ovakvo društvo moguće, a sve to razradio je u sklopu svog projekta »Stvarna utopija«, koji je započeo 1991. godine s ciljem istraživanja različitih prijedloga i modela za radikalnu društvenu promjenu.
O ovoj temi profesor Wright govorio je jučer u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru pred brojnim studentima, ali i profesorima koji su pokazali veliki interes za uvaženog gosta, inače predsjednika Američkog društva sociologa u 2012. godini.
– Želim da ljudi prihvate utopijske ideje bez cinizma jer nas to vodi boljem svijetu, ali opet da zadrže pragmatizam koji vodi prema rješavanju stvarnih problema s kojima se suočavamo, pojasnio je Wright.
U osnovi u pravednom društvu kakvom teži Wright svi imaju pravo na pristup jednakim mogućnostima za ostvarivanje materijalnih i socijalnih sredstava koje vode kvalitetnom življenju, svi imaju pravo demokratski donositi odluke koje se tiču njihova života, treba razvijati solidarnost i zajedništvo te na koncu odgovorni smo za budućnost koju ostavljamo u naslijeđe svojim potomcima. Ujedno Wrightovo predavanje bilo je oštra kritika kapitalizma i kapitalističkog društva koje je svojevrsna antiutopija.