Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrijednost baštine je neprocjenjiva!

Autor: Velimir Brkić

14.05.2013. 22:00
Vrijednost baštine je neprocjenjiva!

Foto: Velimir BRKIĆ



Udruga za očuvanje zavičajne baštine Stara škola iz Sv. Filip i Jakova broji 70 članova, zajedno s KUD-om Sveti Roko sveukupno 200-tinjak članova.
– Udruga je osnovana u mjesecu listopadu protekle godine s ciljem stvaranja uvjeta kontinuiranog očuvanja i promicanja zavičajne baštine, kulturnih, povijesnih i obrazovnih vrijednosti te očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, bez namjere stjecanja dobiti, govori predsjednik Ivica Eškinja Lantana.
Dopredsjednik udruge je mr. sc. Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice Biograd na Moru, dok je tajnik umirovljeni ravnatelj osnovne škole Ivan Soch.
– Udruga se zove Stara škola jer je zahvaljujući susretljivošću ravnateljice Katice Eškinje i ugovoru o najmu sjedište u staroj školi, objašnjava Lantana.
Pritom je naglasio kako osamdesetak godina stara škola nema riješene imovinsko-pravne odnose. Učenici od protekle godine idu u novo, moderno školsko zdanje iznad Sv. Filip i Jakova dok se u staru zgradu zajedno s KUD-om Sv. Roko i Plesnom skupinom Prvi ples uselila i udruga Stara škola.
– Udruga je otvorena za sve mještane u cilju sudjelovanja i organiziranja predavanja, tribina, izložbi, stručnih skupova, te ostalih kulturnih i glazbenih događanja u svezi tema iz zavičajne baštine, navodi.