Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za naš projekt su zainteresirane brojne svjetske galerije

Autor: Ante Rogić

14.05.2013. 22:00
Za naš projekt su zainteresirane brojne svjetske galerije


Zadrani su mjesec dana imali prigodu uživati u nesvakidašnjoj izložbi umjetnika i umjetnica različitih umjetničkih profila; slikara, kipara, grafičara, objekt-umjetnika i fotografa, njih 69-ero iz 33 zemlje svijeta sa svih šest kontinenata. Ugostio ih je reprezentativni gradski izložbeni prostor Kneževe palače u organizaciji umjetničke udruge ART – TOTAL projekt International, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i umjetničkim udrugama, organizacijama, grupama i društvima koji su rado ustupili djela za ovu prigodu. Manifestaciji su se rado odazvali UO »Jadertina« Zadar, »Family ART Group« Dortmund-Pridraga, Savezno udruženje likovnih umjetnika Westfalije – Njemačka, Atelijer-galerija El Kordy Beč, itd. Izložba je upriličena u okviru Županijskih dana  i 20. rođendana Zadarske županije. U tom smislu, postavili smo nekoliko pitanja umjetniku Zvonku Čulini, predsjedniku i umjetničkom voditelju projekta UU ART – TOTAL.
Odličan posjet
Sad kad je izložba završena, jeste li zadovoljni organizacijom i posjetom u javnosti?
– Uloženo je puno truda u organizaciju, mislim da je sve dosta dobro organizirano i u tom smo segmentu svi zadovoljni. Posebno me raduje pozitivna rezonancija onih koji su izlagali, umjetnika i umjetnica te mnogih posjetitelja. Iako sam povremeno svraćao na izložbu tijekom trajanja imam naznake da je izložba dobro posjećena. Imali smo odličan posjet na otvoranju izložbe, međutim, što se tiče medija, s obzirom na značaj ovog umjetničkog projekta, mnogi su, pogotovo lokalni prilično zakazali. Zato se najsrdačnije zahvaljujem onima koji su to prepoznali, nekim portalima i Zadarskom listu koji je evo i drugi puta u mjesec dana sve popratio, ovaj za grad Zadar i Zadarsku županiju, pa i šire u ovom obimu i na ovakav način, što se suvremene umjetnosti tiče, vrijedan događaj.
Uz veliki broj umjetnika iz inozemstva na izložbi je izlagalo ii dvadesetak naših zadarskih i hrvatskih umjetnika i umjetnica.
– U katalogu na 24 stranice (hrvatski i njemački, jer je većina umjetnika i umjetnica s njemačkog govornog područja), uz tekstove koje su potpisali župan Stipe Zrilić, ravnateljica NMZ Renata Peroš i Fabijan Lovrić, kao recenzent naše Udruge i ja kao voditelj, uvršteno je i dvadesetak naših zadarskih i hrvatskih umjetnika i umjetnica. Sve koje smo pozvali rado su se odazvali dajući u tom segmentu i ovu drugu dimenziju međunarodne, interkulturalne suradnje, što se evo sve poklapa s još jednom smjernicom, našim skorim ulaskom u zajednicu europskih naroda, Europsku uniju.
Umjetnička solidarnost
Na izložbi smo vidjeli različite autore, različitih uzrasta, umjetničkih koncepata i pravaca te umjetničkih doživljaja i iskustava.
– ART – TOTAL projekt ili koncept podrazumijeva prvenstveno kvalitetu kreacije bez obzira na zamišljene ili stvarne granice među ljudima i njihovoj svijesti, pa i umjetnicima… Svatko je autor autentičnog povoda, inspiracije, emocije i misli, realizacije ili izraza u u okviru autentično danih sloboda stvaranja… Povezuje nas umjetnička solidarnost, želja za umjetničkom komunikacijom, tolerancijom, pa i ovakvim zajedničkim prezentacijama, koja se prethodno moram istaknuti dogodila već ovdje kod nas u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, a sada evo ovdje u ovom za ovakve izložbe posebnom prostoru krletki Kneževe palače Narodnog muzeja Zadar.
Razmjena iskustava
Što se tiče međunarodne suradnje, u kojem smjeru dalje?
– Za ovu izložbu sam dobio podršku u vidu e-mailova ili »redovite« pošte praktično sa svih strana svijeta; iz Tokia, Pariza, Beča… Za naš projekt su zainteresirana i mnoga umjetnička društva i galerije iz inozemstva. Među izlagačima i ovaj su put neki umjetnici i umjetnice koji su voditelji društava, udruga ili galerija u inozemstvu kao što su Thomas Ohm (predsjednik Saveznog udruženja likovnih umjetnika Westfalije – Njemačka), Brigitte Bailer (galerije u Dortmundu), Ebrahim Ehrari (galerije u Berlinu) ili Noura El Kordy, grupe umjetnika u Beču. Svi oni žele razmjenu iskustava i dugoročnu suradnju s našom Udrugom ovdje, jer ih zanima i kao umjetnike intigrira ovaj umjetnički koncept. S obzirom na to da sam prvenstveno i prije svega kreativac (pjesnik i slikar), a manje organizator, pitanje je kako sve to i ubuduće dalje korektno povezivati, održavati i ispoštovati.
Što biste htjeli reći na kraju cijelog projekta?
– Najsrdačnije bih zahvalio svima koji su u ovom našem prostoru prepoznali ovaj kulturni događaj, prvenstveno Zadarskoj županiji i Narodnom muzeju i svim njihovim djelatnicima te svim umjetnicima i umjetnicama, posebno našim zadarskim koji su rado sudjelovali, kao i svim drugim suradnicima koji su dali svoj obol projektu; koji je ponavljam vrlo zahtjevan i koji je bilo potrebno potaknuti, organizirati i prepoznati.