Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Očekivala se tek kulturna suradnja, a pokrenula se lavina

14.05.2016. 22:00
Očekivala se tek  kulturna  suradnja, a  pokrenula se  lavina


Projekt “Bila Hrvatska” je u gradu Lavovu u Ukrajini eksplodirao. Od projekta smo očekivali tek kulturnu suradnju s Ukrajinom, a pokrenuli smo lavinu, govori Lerga dodajući kako je projekt financiran jod članarine, privatnim sredstvima sudionika volontera te donacijama
U sklopu proslave dana grada Lavova u zapadnoj Ukrajini  održana je treća po redu manifestacija Dani hrvatske kulture na kojoj je  sudjelovalo stotinjak sudionika iz Zadra, Paga, Novalje, Kolana, Biograda  na Moru, Benkovca, Iža, Sali na Dugom otoku i zadarskog zaleđa.
– Manifestaciju je organizirala udruga “Bila Hrvatska” iz Lavova, a podržava je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kazao je Marin Lerga iz  Zadra, predsjednik udruge, dodajući kako su pokrenuli i školu hrvatskog  jezika na Sveučilištu Ivan Franko u Lavovu, koja je besplatna za sve polaznike, a održava se već drugu godinu, ponosno će Lerga.
Veza Hrvata i Ukrajinaca
Ove godine organizacija je bila u suradnji gradova Paga, Novalje i Lavova, općina Sali, Kolan i Povljana, turističkih zajednica Dugi otok i Novalja, Galicijskog gastro kluba, Muzeja Idea i Muzeja etnografije i narodne umjetnosti Ukrajine.
– Projekt “Bila Hrvatska” je u gradu Lavovu u Ukrajini eksplodirao. Od  projekta smo očekivali tek kulturnu suradnju s Ukrajinom, a pokrenuli  smo lavinu, govori Lerga dodajući kako je projekt financiran jod članarine, privatnim sredstvima sudionika volontera te donacijama.
Projektu “Bila Hrvatska” se priključuju ukrajinski znanstvenici, arheolozi, povjesničari i drugi.
– Znate li da zapadni Ukrajinci dijelom potječu od starih Bilih Hrvata,  imaju svijest o tome i ponosni su na to, ističe.
Hrvati i Ukrajinci su braća, Ukrajinci su djelomično oni Hrvati koji su  ostali u pradomovini Biloj Hrvatskoj dok je manji dio Hrvata krenuo na  Jadran.
– Mnogi zapadni Ukrajinci, posebno Galičani, smatraju da porijeklom  pripadaju plemenu Bilih Hrvata. Jedino Ukrajinci i jedan dio Hrvata govore ikavicom kojom su govorili i stari hrvatski banovi, kneževi i kraljevi,  kazao je Lerga.
U mnogim poljskim i ukrajinskim selima se i dan danas pričaju legende o starim Hrvatima. Ukrajinci ponosno ističu činjenicu da su i Bili Hrvati sudjelovali u etnogenezi modernog ukrajinskog naroda.
– Bili Hrvati nastanjeni su oko grada Lavova u Ukrajini, na području  koje se proteže do Krakowa u Poljskoj te obuhvaća i rubne dijelove  Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske, objašnjava Lerga.
U Muzeju etnografije i narodne umjetnosti Ukrajine izložbu Paška  čipka udruge Frane Budak su otvorili gradonačelnik Paga Željko Maržić  te akademik Stjepan Pavljuk, direktor muzeja.
– Na otvorenju je nastupio muški zbor Prometaj s Nacionalnog  sveučilišta Ivan Franko pjevajući hrvatske pjesme, navodi Lerga.
U centru Lavova koji broji oko 800.000 stanovnika, a svakodnevno na  posao i školovanje u grad stiže još dodatnih 200.000 ljudi, nastupili su  Tovareča mužika Sali, KUD-ovi Donat iz Zadra, Družina iz Paga, Kamen  Bukovice iz Benkovca i Zvuci zavičaja iz Zadra, klapa Sol iz Paga, ženska  klapa Murtelice iz Novalje i Asambl sveučilišta Ivan Franko iz Lavova.
Nastupi za pamćenje 
– Tijekom trećih Dana hrvatske kulture Lavov 2016. osnovan je Klub  Bila Hrvatska. Klub će u Lavovu tjedno prikazivati hrvatske filmove,  književnost, te organizirati druge tematske događaje, nabraja Lerga.
Ministarstvo za obrazovanje i znanost i Nacionalno sveučilište Ivan  Franko u Lavovu izdali su Hrvatsko-ukrajinski rječnik, tematski rječnik  na 360 stranica autora Ljudmile Vasiljeve, Olge Tkačuk i Bogdana Sokila. 
– Izdavanje rječnika su financijski pomogli gradovi Novalja i Pag, a prigodnu riječ su rekli i gradonačelnici Ante Dabo i Željo Maržić, naglašava  Lerga.
Predstavljanje hrvatske kuhinje koju je vodio chef Davor Španjol sa  otoka Raba, degustacije vina, sira te drugih delicija iz naše regije poput  paškog sira, vina i drugih delicija iz naše regije odvijali su se na dvije lokacije. U Palači umjetnosti te na terasi Muzeja Ideja.
– Također se u sklopu predstavljanja hrvatske kuhinje na obje lokacije  odvijala i turistička promocija naše regije, istaknuo je prvi čovjek udruge  “Bila Hrvatska” dodajući kako su na obje lokacije nastupali KUD-ovi te  klape s otoka Paga.
Održao se i susret turoperatora iz Hrvatske s turoperatorima Lavova i  Lavovske oblasti u poglavarstvu grada Lavova. Hrvatsku delegaciju je vodio gradonačelnik Novalje Ante Dabo.
– Novaljski načelnik je otvorio i izložbu umjetničkih slika Foto kluba  Pag s umjetničkim fotografijama otoka Paga uz nastup klape Sol, priča  Lerga.
Autor programa na centralnoj sceni u Lavovu bio je legendarni Ante  Mihić iz Sali.
– Povorka hrvatskih etno udruga i klapa kretala se centrom grada do  centralne pozornice. Posebno treba istaknuti fascinantno pjevanje hrvatske i ukrajinske himne koji je izveo mješoviti zbor Sveučilišta Ivan  Franko, zaključio je Marin Lerga.