Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vojarna narodu – vratite Stjepana Radića Zadranima!

14.05.2017. 22:00
Vojarna narodu – vratite Stjepana Radića Zadranima!


Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar organizira od 26. do 28. svibnja, interdisciplinarnu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora. Kako su nas obavijestili u Društvu arhitekata Zadar, zapušteni gradski prostor bivše vojarne Stjepana Radića trenutno predstavlja barijeru u prostoru, a kroz ovu bi radionicu dobio prijedloge za ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje. Prostor zadarske gradske knjižnice prostor je koji je definiran kao zona javne i društvene namjene, međutim, osim same knjižnice, ostali javni i društveni sadržaji su izostali, a objekti i zelene površine su zapuštene i ograđene ogradama.
Park, a ne parkiralište policijskih vozila
– Kroz trodnevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora bivše vojarne koji su uglavnom ograđeni i nedostupni. Osim toga, cilj je i osvješćivanje građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo vraćanje građanima na korištenje, rekla je jedna od moderatorica radionice i potpredsjednica DAZ-a Nina Ninčević.
U Eko Zadru kažu kako je suradnja s Društvom arhitekata Zadra započela kroz „Inicijativu za trg”
– U toj inicijativi, poduprli smo grupu građana u traženju da Ministarstvo unutarnjih poslova ukloni ogradu na dijelu prostora bivše vojarne Stjepana Radića koji je dodijeljen MUP-u na korištenje, a koji je u naravi zelena površina, dok bi prema planu MUP-a trebao postati parkiralištem policijskih vozila. Tražili smo da se ova zelena površina, smještena poviše Gradske knjižnice Zadar ili preciznije – poviše zgrade koja bi trebala biti Centar za mlade, ustupi građanima na privremeno korištenje u funkciji gradskog parka, ističe Nives Rogoznica iz Eko Zadra, dodajući kako je inicijativa je imala potporu i niza osoba zaposlenih u institucijama koje imaju urede na području ove bivše vojarne.
– Davor Fadić, kao predstavnik grupe građana, predsjednica Društva arhitekata Zadra Simona Gregorović i dopredsjednica Društva arhitekata Zadra Nina Ninčević i ja prošle smo godine u travnju obišli prostor bivše vojarne. Tad se i rodila ideja organiziranja radionice kakva se održava koncem svibnja. Također smo ostvarili suradnju s Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra i ojačali suradnju s Gradskom knjižnicom Zadar kako bismo zajednički, kroz različite aktivnosti, uložili nastojanja u revitalizaciju ovog, uglavnom zapuštenog, gradskog prostora. Nadamo se kako će se u suradnju s arhitektima koji će sudjelovati na ovoj radionici, uključiti članovi i članice kolektiva „Nigdjezemska” koji već godinama djeluju na djelu prostora bivše vojarne i rade fantastične aktivnosti, te kako će se na radionicu prijaviti i članovi i članice udruge „Zdanje” koja također uspješno koristi dio prostora i održava ga kao skate park, naglašava Rogoznica, dodajući kako je ideja za koju se zalažu uključivanje građana u aktivno osmišljavanje budućih sadržaja prostora bivše vojarne Stjepana Radića pri čemu je razumljivo da se Eko Zadar kao organizacija koja se, među ostalim, bavi i ekološkim temama, zalaže za zadržavanje i oplemenjivanje postojećih zelenih površina na ovom prostoru.
Građanska participacija
– Bilo nam je od početka jasno da velik broj građana nema u svojoj percepciji unutarnji prostor ove bivše vojarne, dakle onaj koji se nalazi iza vanjskog prstena zgrada javne namjene. UO za EU fondove Grada Zadra će, kroz njihov projekt „Living streets”, upravo sa svrhom inspiriranja građana i građanki da upoznaju ovaj prostor i njegove potencijale tijekom lipnja organizirati niz događanja različitog sadržaja. Udruga Eko Zadar će, paralelno s tim tijekom svibnja i lipnja, također provoditi aktivnosti uključivanja građana i građanki u osmišljavanje sadržaja ovog prostora, najavljuje Rogoznica dodajući kako su na natječaju za projekte udruga Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Zadarske županije dobili 15.000 kuna za projekt „Zelena transformacija – građanska participacija” kroz kojeg će pozvati građane i građanke da sudjeluju u online anketi u kojoj će moći odgovoriti na pitanje koje sadržaje žele u ovom prostoru, a također će se postaviti i glasačke kutije u Gradskoj knjižici Zadar i u uredu udruge.
– Ovu aktivnost nazvali smo „Vojarna narodu – Projektiraj svoj kvart”, a glasovi građana i građanki bit će javno predstavljeni i stavovi građana zagovarani kod budućeg prostornog planiranja. Upravo je u tijeku izrada online ankete i osmišljavanje glasačkih listića, rekla je članica žirija Nives Rogoznica.
Organizatori od cijelog projekta očekuju kreativne interdisciplinarne radne grupe koje će svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte te poslužiti stručnjacima kod definiranja projektnog zadatka za izradu UPU-a. Očekuju se da će kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te realizaciju pobjedničkog rada u obliku privremene instalacije, stvoriti plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu. Kako je rekla Nina Ninčević, želja je ponoviti ovakvu radionicu barem jednom godišnje, ponuditi građanima novu viziju zanemarenih dijelova grada, ukazati na problem propadanja zapuštenih prostora u gradu i realizirati najbolja rješenja. Radovi koje će ocjenjivati žiri u sastavu: Šime Erlić, Nives Rogoznica i Pero Marušić, bit će prezentirani 9. lipnja u terminu održavanja KvartArt festivala.