Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počelo kovanje medalje

Autor: Andrija Dešpoja

14.06.2010. 22:00
Počelo kovanje medalje


Svi se nadamo da ćemo uspjeti doći do medalje, iako se nekim prognozama jako teško baviti. Ovisit će sve to o mnogo čimbenika – kaže Olivari
Košarkaška prvenstva širom Europe su završila ili su na svome kraju te se polako aktiviraju razne reprezentativne akcije, a za nas Hrvate najaktualnije je Europsko košarkaško prvenstvo za mlađe od 20 godina koje, 8. srpnja, započinje u Makarskoj, Crikvenici i Zadru. Bronca s Novog Zelanda za igrače Borisa Kurtovića je temelj na čemu se gradi optimizam pred ovo natjecanje u kojem se od Hrvata očekuje najmanje nešto slično. Sastav bi trebao biti skoro identičan onom novozelandskom, a glavne vedete su ponovno Prostran, Delaš Radošević i Zubčić. No, prema pripremnim utakmicama nazire se da bi ovo prvenstvo moglo proći u znaku Šime Olivarija. Sa 17 i 23 poena u dvije utakmice u Italiji protiv momčadi skupljenih od igrača do 22 godine (Caneval International i Itersan All Star) Olivari je pokazao Kurtoviću da na njega treba najozbiljnije računati.
– Ne bih pridavao neku važnost tome što sam bio među efikasnijim igračima u tim utakmicama, jer takve utakmice ne mogu biti mjerilo pravog stanja. Odigrali smo četiri utakmice u Italiji, i dvije smo dobili. U dvije smo izgubili, ali ne treba na to gledati preozbiljno, jer su pripreme u početnoj fazi i tek se uigravamo za ono bitno. Momčad se tek sada počela kompletirati, stigli su Zubčić i Batur, uskoro će i Radošević. Butorac je otpao zbog loma ruke, dok Prostran i Ramljak imaju probleme s listom noge, no oni će brzo ponovno u pogon. Sve u svemu, počeli smo se tek zagrijavati za ono što slijedi.
Nakon Italije stigli ste u Crikvenicu odakle će te na turnir u Tursku.
– Odradili smo taj dio u Italiji i vratili se u Crikvenicu gdje ćemo odigrati dvije pripremne utakmice s B-reprezentacijom. Nakon toga idemo u Tursku na jedan jaki turnir i onda je plan doći u Makarsku gdje ćemo biti tjedan dana i odraditi posljednji turnir pred početak Europskog prvenstva.
Što možemo očekivati od svjetskih brončanih na tom prvenstvu?
– Svi se nadamo da ćemo uspjeti doći do medalje, iako se nekim prognozama jako teško baviti. Ovisit će sve to o mnogo čimbenika. Naravno, prvenstveno je da nas izbjegnu ozljede i onda se imamo pravo svemu nadati. Sve reprezentacije koje su na ovom prvenstvu bit će vrlo jake i za nikog od njih se neće moći reći da su lagan protivnik. Mi moramo ići iz utakmice u utakmicu, dizati igru i doći do razigravanja u Zadru gdje će nam sigurno veliki vjetar u leđa biti i navijači. Bilo bi lijepo osvojiti europsku medalju u Zadru pred svojim sugrađanima.
Ozljedom Butorca, ali i konstantnom sezonom, minutaža bi mogla biti opsežna za Olivarija na ovom prvenstvu.
– Po svemu do sada tako bi moglo biti. Ozljeda Butorca nam je svima loše sjela, jer znamo da smo s njim puno jači, ali što je tu je. Ne razmišljam o tome koliko ću dobiti minuta i je li bi trebao igrati više ili manje. Ovdje sam u službi reprezentacije i svi smo kao jedno, kako na terenu tako i izvan njega. Sigurno je samo da ću svaku sekundu koju mi izbornik ukaže pokušati iskoristi na maksimalan način.
 


Plantakova zasluga


Olivarijev zadatak je na SP u Novom Zelandu uglavnom počinjao i završavao na obrambenim rolama koje je on odlično obavljao čuvajući najopasnijeg protivničkog igrača. U pripremnim utakmicama je počeo pokazivati svoje šuterske kvalitete. Koliko vam je seniorska sezona u Borik-Puntamici u tome pomogla?
– Prije Novog Zelanda sam uglavnom sjedio na klupi Zadra, dok u A-2 ligi nije to bilo tako kvalitetno odrađeno kao recimo ove sezone u Borik-Puntamici. Puno mi je pomoglo to što sam dobijao dobru minutažu u A-1 ligi i zahvaljujući Nevenu Plantaku koji mi je davao veliku priliku mislim da sam za ovo prvenstvo mnogo spremniji nego za ono prije. Lakše mi je igrati kad imam takvu sezonu iza sebe i stekao sam određeno samopouzdanje i iskustvo što će mi sigurno koristiti igrajući za reprezentaciju.