Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

I. biennale hrvatske mlade fotografije u gradu bogate fotografske tradicije

14.06.2011. 22:00
I. biennale hrvatske mlade  fotografije u gradu bogate  fotografske tradicije


Projekt je osmišljen prošle godine, ali nije bio ostvaren jer ga ni Grad, ni Županija, kao ni Turistička zajednica kojima smo se obratili za pomoć pri financiranju nisu prepoznali. To nas je jako iznenadilo jer se projekt nalazi izvan granica Sveučilišta na nacionalnoj razini kazao je Vekić


Od danas je  službeno otvoren natječaj I.  biennala hrvatske mlade fotografije u organizaciji studenata  Odjela za povijest umjetnosti  Sveučilišta u Zadru i Galerije  umjetnina Narodnog muzeja  Zadar.
Likovna manifestacija I.  biennale hrvatske mlade fotografije studentski je projekt, a  na konferenciji za novinare u  Domu hrvatske mladeži predstavili su ga Ivan Vekić, predstavnik studenata, Ana Šašek,  predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i Karla  Lebhaft, magistrica povijesti  umjetnosti te predstavnica Odjela za povijest umjetnosti.
Vratiti kvalitetu  hrvatskoj fotografiji
– Projekt je osmišljen prošle  godine, ali na žalost nije realiziran. Sadašnja generacija  studenata odlučila ga je pokrenuti vođena s dva cilja. Prvi  je želja za podizanjem kvalitete  medija fotografije u ovom gradu koji je tradicijom i bogatstvom posebno vezan uz fotografiju. A drugi je vezan uz  samo finale natječaja koje će se  održati u studenom izložbom  prva tri izabrana pobjednika od  strane stručnog žirija, dakle  predstavljanje umjetnosti fotografije mladima grada Zadra,  građanima, ali i cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj javnosti, pojasnio je Vekić.
Manifestacija za glavni cilj  ima afirmaciju mladih hrvatskih fotografa, odnosno jačanje  kvalitete nacionalne fotografske umjetnosti. Natječaj traje  od danas, 15. lipnja, pa sve do 1.  listopada 2011. godine. U tom  periodu mladi od 18 do 30 godina, amateri i profesionalci,  moći će elektroničkom  poštom, na e-mail adresu [email protected],  slati fotografije koje će potom  procijeniti prvi, tročlani stručni  žiri. Drugi, peteročlani stručni  žiri procijenit će potom najbolje među izrađenim i zaprimljenim fotografijama od onih  fotografa koji prođu prvi krug.
Ana Šašek pohvalila je ovaj  projekt kao jedan od najkvalitetnijih na Natječaju Studentskog zbora, ali i studente Odjela povijesti umjetnosti koji su  među najaktivnijim i najkreativnijim studentima na  Sveučilištu.
Grad i kulturne  institucije ignorirali  studente
– Projekti koji izlaze s ovog  Odjela napravljeni su na način  na koji bi ih napravio svaki  profesionalac. Ipak, moram  upozoriti na činjenicu da bi i  Grad Zadar i njegove kulturne  institucije trebale prepoznati  ovakve projekte koje nude studenti, a promiču kulturu ovoga  grada, jer su baš studenti ti koji  će biti nositelji kulturnog života grada u budućnosti, istaknula je Šašek. Na upit medija je  li Grad, Županija ili neka druga  gradska institucija sudjelovala  u financiranju projekta koji  izlazi izvan okvira Sveučilišta  odgovor je bio poražavjući za  grad koji se voli nazivati  sveučilišnim gradom.
– Projekt je osmišljen prošle  godine, ali nije bio ostvaren jer  ga ni Grad, ni Županija, kao ni  Turistička zajednica kojima  smo se obratili za pomoć pri  financiranju nisu prepoznali.  To nas je jako iznenadilo jer se  projekt nalazi izvan granica  Sveučilišta na nacionalnoj razini. Zato smo se ove godine  bazirali na Studentski zbor, iako smo se obratili i nekima od  ovih institucija, ne svima, ali  smo i ove godine naišli na odbijenicu, kazao je Vekić istaknuvši da uz Studentski zbor  projekt sufinancira i Savjet  mladih grada Zadra, a u slučaju  nepredviđenih troškova financijsku podršku svojim studentima pružit će i Odjel za povijest umjetnosti. Za sada su  studenti za projekt dobili oko  20 tisuća kuna, no moguće je da  troškovi porastu. Vekić je uvjeren da će, nakon što projekt  postigne svoj cilj, postati prepoznatljiv te će njegovom financiranju pristupiti i ostale institucije.
Sva pravila natječaja unaprijed su određena Pravilnikom o  tijeku i održavanju manifestacije dostupnim na službenoj  stranici manifestacije  www.biennale-hmf.com. Izbor  teme je slobodan, a fotografi  mogu poslati do pet fotografija  na natječaj. Pozivnica fotografima su i imena dva člana  stručnog peteročlanog žirija  Dalibor Martinis te Stanko  Abadžić, ali i nagrade. Prve tri  nagrade po izboru žirija i publike dobit će prigodne plakete, prva tri izabrana po izboru stručnog žirija očekuje zajednička izložba, a prva nagrada stručnog žirija bit će  novčana u minimalnom iznosu  od tisuću kuna.
 


Novi broj “Kontrasta”




Ivan Vekić, predstavnik studenata Odjela za povijest umjetnosti  Sveučilišta u Zadru iskoristio je priliku na jučerašnjoj konferenciji te pozvao  okupljene medije na promociju novog broja časopisa studenata Odjela za  povijest umjetnosti “Kontrast”. Promocija novog broja bit će održana u  velikoj dvorani Odjela za povijest umjetnosti u petak u 18 sati.