Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na zadarskom području vladaju šverceri

14.06.2011. 22:00
Na zadarskom području  vladaju šverceri


Lovili smo tri dana jastoge u ZERP-u za naručene kupce. Ulovili smo ih pedeset kilograma i sada mi se javlja samo jedan iz Sukošana koji će kupiti dvadeset kilograma. Vlasnici restorana iz Murtera i Zadra mi se ne javljaju, ogorčen je Elez


Hrvatska država  samo deklarativno pomaže  razvoj ribarstva. Tržište je nesređeno, ide se na ruku prekupcima, švercerima, izvoznicima. Za nas prave ribara nema tu spasa, otvorio je dušu  riječki ribar Saša Elez nakon  što su ga poslije tri dana ribolovu na jastoge u ZERP-u  prevarili dogovoreni kupci.
Saša Elez hrvatskoj javnosti  je poznat kao ribar koji je  nedavno obranio ZERP od  najezde talijanskih ribara.  Kao što je tada svojim brodom  branio hrvatski suverenitet od  Talijana, sada svojom čašću  brani interese svih pravih hrvatskih ribara.
– Lovili smo tri dana jastoge  u ZERP-u za naručene kupce.  Ulovili smo ih pedeset kilograma i sada mi se javlja samo  jedan iz Sukošana koji će kupiti dvadeset kilograma. Vlasnici restorana iz Murtera i  Zadra mi se ne javljaju, priča  Elez i daje svoje viđenje zašto  je tome tako:
– Vladaju šverceri, osobito ovdje na zadarskom području. Na  tržištu se svaki dan nađe pet do  deset jastoga na crno koje kupuju vlasnici restorana po nižim  cijenama. Država to tolerira.  Evo jednog apsurdnog slučaja.  Lov na jastoge počeo je 15.  svibnja, a samo dva dana nakon  toga ribarska zadruga Komiža,  iza koje stoji državni tajnik za  ribarstvo Tonči Božanić, ima prijavljeno 1.500 kilograma jastoga. Odakle im? Nije naše more  toliko bogato, da je mi bi ribari  kupovali vile okolo.
Vani je situacija puno drugačija. Elez kaže kako je jednom prodavao ribu na burzi  u Trstu. Riba ulovljena preko  noći u 4.30 bila je već prodana,  a samo dva sata kasnije on je  bio isplaćen. Za hrvatske uvjete nešto nepojmljivo. Ipak  sustav se pobrinuo i da tu  mogućnost oteža ribarima.
– Mi prilikom izvoza ribe  moramo navesti ime kupca i  prodajnu cijenu. Kako ćemo  to mi učiniti ako je kupac na  burzi još uvijek nepoznat i ne  znamo po kojoj cijeni će se  prodati. I to nije sve. Zbog  toga se moramo obraćati izvoznicima koji na svojim fakturama navode paušalne cijene, preprodaju ribu u Italiju  i ona na kraju ponovno završi  na burzi. Samo što smo na  ovaj način oštećeni i mi ribari  i država, kaže za kraj Elez.