Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Objavili 82 fotografije sudionika gay-parada

14.06.2011. 22:00
Objavili 82  fotografije sudionika  gay-parada


Objavljivanje internetske stranice www.homopopis.com na kojoj su fotografije sudionika zagrebačke  gay-parade iz proteklih godina  moglo bi biti kazneno djelo rasne i druge diskriminacije pa će  policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom pokrenuti  kriminalističku istragu, a o spornoj stranici policija je obavijestila i Agenciju za zaštitu osobnih  podataka, doznaje se u MUP-u.
“Vezano uz brojne upite koje  smo primili u povodu objave  internetske stranice www.homopopis.com obavještavamo  vas da se, nakon uvida u sadržaj  stranice, prema našem stavu  možebitno radi o kaznenom  djelu iz čl. 174. st. 3. Kaznenog  zakona Rasna i druga diskriminacija, o čemu smo već izvijestili Državno odvjetništvo. U  koordinaciji s Državnim odvjetništvom poduzet ćemo kriminalističko istraživanje, a s objavom internetske stranice  upoznali smo i Agenciju za  zaštitu osobnih podataka”,  priopćio je jučer glasnogovornik  MUP-a Krunoslav Borovec.
Nepoznati autori sporne internetske stranice objavili su 82  fotografije sudionika zagrebačke gay-parade iz proteklih  godina i pozvali korisnike da  postave fotografije homoseksualaca i lezbijki, a cilj im je,  kako kažu, “zaštita građana RH  ukazivanjem na homoseksualni  dio stanovništva”. Ističu kako su  sve fotografije na stranici slikane na javnim skupovima te da  samim time ije ugrožena ničija  privatnost.
Sporna stranica objavljena je  nakon subotnje gay-parade u  Splitu te uoči gay-parade koja će  se u subotu održati u Zagrebu.
Na splitskoj Rivi napadnuti su  sudionici povorke, pri čemu je  ozlijeđeno osam osoba, a privedeno je 137 izgrednika – protivnika parade.
Državno odvjetništvo  od splitske policije zatražilo je kriminalističku istragu zbog nasilja prema  sudionicima gay-parade, ocjenjujući kako se osnovano sumnja da  su pojedine osobe nanošenjem  ozljeda i vrijeđanjem sudionika  povorke počinile kaznena djela.
Splitsku paradu osiguravalo  je 688 policajaca, a iz MUP-a su  najavili da će, poučeni splitskim  iskustvom, zagrebačku paradu  još bolje osigurati.
Inače, po Kaznenom zakonu,  za širenje rasne i druge diskriminacije može se dobiti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri  godine.