Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stara Asseria za novu turističku perspektivu

14.06.2011. 22:00
Stara Asseria za novu  turističku perspektivu


Aktiviranjem ovog lokaliteta nastojimo uključiti stanovnike okolnih naselja da i oni svoju ponudu razvijaju i plasiraju kroz neki vid turizma. Ovdje će dolaziti turisti, studenti, arheolozi, ovdje se cijelu godinu može raditi, kaže ravnateljica zavoda za prostorno uređenje Nives Kozulić


Vijećnici Grada Benkovca su na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojili urbanistički plan uređenja Asseria Podgrađe kojim je obuhvaćeno 168 hektara. Prema planu su određene četiri zone i to: zona arheološkog lokaliteta na šest hektara, arheološkog parka na 20 hektara, etnološkog područja na dva hektara i zona prirodnog, poluprirodnog i kultiviranog krajolika površine od oko 140 hektara.
Visoki životni standard
Asseria iza sebe ima bogatu priču, priču koja samo čeka da se ispriča drugima, a glasanjem u benkovačkoj vijećnici postavljeni su temelji za to.
– Značenje Asserije je iznimno. Ona je hrvatska Mikena. Antički grad svoj najveći procvat doživljava tijekom prvog i drugog stoljeća, što smo utvrdili istraživanjima koja se već provode trinaest godina. Istraživanja na ovom lokalitetu vršio je Austrijski arheološki institut krajem 19. i počekom 20. stoljeća, kaže Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, dodajući da je grad bio iznimno moćan što se vidi i po njegovim bedemima, takozvanim kiklopskim.
– Imao je svoj forum, hramove, vodovod čiji je početak bio u Lisičiću. Prema nekim slobodnim procjenama može se reći da je ovdje živjelo od dvije do tri tisuće stanovnika. Oni su živjeli iznimno visokim standardom, bili su obrtnici, izvozili su svoju robu morskim putem u cijelo Rimsko Carstvo, kaže Fadić.
Sada kada su vijećnici donijeli urbanistički plan određeno je kako će se postupati prema određenim zonama i koji su zahvati u njima mogući. Stvoreni su preduvjeti za daljnji razvoj ovog prostora, njegovu turističku afirmaciju, razvoj poljoprivrede, stvaranja nacionalnog kulturnog središta.
 – Plan je pretpostavka da se ovaj prostor uredi kako dolikuje. Aktiviranjem ovog lokaliteta nastojimo uključiti stanovnike okolnih naselja da i oni svoju ponudu razvijaju i plasiraju kroz neki vid turizma. Ovdje će dolaziti turisti, studenti, arheolozi, ovdje se cijelu godinu može raditi, kaže ravnateljica zavoda za prostorno uređenje Nives Kozulić.
Priča o spomeniku 
Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija napominje da je u pozadini cijele ove priče i priča o spomeniku knezu Branimiru.
– Prije osam godina krenuli smo tražiti prostor gdje ćemo podignuti spomenik knezu Branimiru. Prvo je bila dilema hoćemo li graditi spomenik lokalnog ili nacionalnog značenja i prevladalo je značenje da on bude nacionalnog, što podrazumijeva određene veće dimenzije. Zatim smo razmatrali nekoliko lokacija gdje će on biti postavljen, u samom Benkovcu ispred crkve, Šopotu i na kraju smo došli ovdje. Odluku o tome donijela je respektabilna ekipa. Mi kao lokalna samouprava prezadovoljni smo izborom lokaliteta i sa svoje strane učinit ćemo sve da on dobije dužnu pažnju. Prvi kvalitetni dokument koji smo donijeli jest Strategija razvoja turizma na području Benkovca koju je izradio Institut za turizam iz Zagreba.
Kutija dodaje da lokalno stanovništvo treba shvatiti što to znači imati Asseriju ispred kuće, kako ga treba pripremiti za ono što slijedi.
– Slijedi ono što u Istri imamo danas. Mi smo sada iza njih, ali to ne znači da ćemo dugo biti tako jer i mi idemo naprijed. Dovoljno je pogledati što se na ovom prostoru dogodilo u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji.