Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Osuđen na deset godina zatvora jer je maloljetnicu zatočio i silovao

14.06.2012. 22:00
Osuđen na deset godina zatvora jer je maloljetnicu zatočio i silovao


Zbog silovanja i držanja maloljetnice u ropstvu, 32-godišnji državljanin BiH jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina te progon iz Republike Hrvatske, također na deset godina nakon što odsluži kaznu.
Tužiteljstvo ga je teretilo da je od listopada 2010. pa do veljače 2011. godine, 17-godišnju djevojku, državljanku BiH s područja Bihaća, bez njezina pristanka držao u iznajmljenom stanu na Meladi, tamo ju tukao, mučio, čupao, ponižavao, silovao, izgladnjivao i tjerao na teške fizičke poslove. Maloljetnu djevojku upoznao je preko prijatelja, nakon čega je od njezine majke dobio pristanak da ju odvede u Zadar.
Predstavio joj se kao 25-godišnjak, rekao da ima hrvatsko državljanstvo i kuću u Zadru te joj obećao brak. Kako je živjela u teškom siromaštvu s majkom i mlađom sestrom u seocetu nedaleko Bihaća, djevojka je pristala na vezu s njim. Koncem 2010. godine odveo ju je u kuću njegovih roditelja nedaleko Cazina, gdje je ona, iz emotivnih pobuda i vjerujući kako će se vjenčati, pristala na spolni odnos.
U siječnju 2011. godine, uz pristanak djevojčine majke, odvezao ju je u Zadar, a čim su ušli u stan, oduzeo joj je dokumente i mobitel te joj naredio da ga mora slušati i činiti sve što on poželi. Zaprijetio joj je policijom uvjeravajući je kako bi zbog ilegalnog boravka mogla imati problema, zabranio bilo kakve kontakte te ju zaključavao pred odlazak na posao, a prozore prekrivao dekama uvjeravajući ju kako je ilegalno u Hrvatskoj te da bi mogla zbog toga imati problema.
Svaki djevojčin bunt protiv takva života slamao je batinama, a pokazao joj je i sjekiru koju je držao u ormaru rekavši joj da će joj odsjeći glavu i prste ukoliko mu se ne bude pokoravala. Nakon jedne svađe, maloljetnica mu je uspjela izmaknuti i zaključati se u kupaonicu odakle je potom mobitelom nazvala sestru i rekla joj u kakvim uvjetima živi, a sutradan i majku koja joj je posavjetovala da sve prijavi policiji.
To je sutradan i učinila dok je 32-godišnjak bio na poslu iskravši se iz kuće kroz podrum. Muškarac je priveden u prostorije policije, a nakon saslušanja pritvoren je u istražni zatvor gdje se i danas nalazi.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU