Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Tkonu svečano otvoren vatrogasni dom

14.06.2012. 22:00
U Tkonu svečano otvoren vatrogasni dom


Tri godine nakon polaganja kamena temeljca u Tkonu je svečano otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom.  Umjesto bivšeg ministra mora i aktualnog saborskog zastupnika HDZ-a Božidara Kalmete, koji je inače položio kamen temeljac objekta, te je bio pozvan da simboličnim presijecanjem svečane vrpce i otvori novoizgrađeni dom, učinili su to županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.
Kako nas je informirao Željko Šoša, Kalmetin dolazak u Tkon spriječile su njegove saborske dužnosti.
Iako bivši ministar nije mogao doći u Tkon, u ovom pašmanskom mjestu ne osporavaju njegove zasluge u  izgradnji vatrogasnog doma. Naime, objekt vrijedan oko 2 milijuna kuna ukupne površine 300 metara kvadratnih na dvije etaže u većem je dijelu financiralo upravo bivše Ministarstvo mora.
Zgrada ima tri garaže, dispečersku salu, malu kuhinju i sanitarni čvor u prizemlju, dok su na katu, uz još jedan sanitarni čvor, smješteni tuševi i jedna malo veća sala za razna okupljanja.
– Sretan sam i zahvalan što je mjesto dobilo vatrogasni dom. Tkon ima dugu tradiciju vatrogastva te je upravo tu osnovano drugo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Zadarske županije.  Može se reći da je u zadnjih nekoliko godina DVD Tkon postalo jedno iznimno kvalitetno društvo s oko 60 članova s položenim vatrogasnim ispitom te još petnaestak ‘vanjskih suradnika’. Tkonski vatrogasci interveniraju ne samo na cijelom području otoka Pašmana, već i na otoku Ugljanu, pa čak i na Rivnju, a bilo je i intervencija na kopnu. Zbog svega toga mislim da je DVD Tkon itekako zaslužilo svoj vatrogasni dom, rekao je tkonski načelnik Danijel Katičin.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU