Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Korak bliže društvu bez prepreka

14.06.2016. 22:00
Korak bliže  društvu bez  prepreka


– Radimo na tome da djeca nemaju fobije što se tiče socijalne inkluzije. Nekad, uza sav naš trud, ne možemo reći da se inkluzija u potpunosti provodi. Prva je uloga učitelja da prepozna teškoću, a onda da se radi na tome. Školski neuspjeh nisu samo ocjene, već i na emocionalnom i socijalnom planu, istaknula je Zrilić
Završna konferencija projekta “Inkluzija korak bliže društvu  bez prepreka” održana je jučer u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru. Voditeljica projekta Anita Mijić je navela kako  projekt traje dvanaest mjeseci, financira ga ministarstvo uz sufinanciranje europskih fondova. Njegova vrijednost je nešto više od 2,6 milijuna  kuna. Zaposlena su 63 pomoćnika u nastavi i stručno osposobljen 51 pomoćnik u nastavi.
Nositelj projekta je Zadarska županija, u čije ime je okupljene pozdravio Ivan Šimunić, pročelnik za društvene djelatnosti.
– Zadarska županija je prepoznala važnost ovog projekta. Korist od  asistenata nisu imali samo učenici s teškoćama, već i cijeli odjeli. Želim  vam svima skupa puno odmora, a da poslije ljeta nastavite s radom, poručio je pročelnik Šimunić.
Kao partner na projektu sudjelovalo je Sveučilište u Zadru, u čije ime  je sudionike konferencije pozdravila dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prorektorica.
– Drago mi je da ovdje među vama mogu vidjeti i svoje bivše studente i  studentice. Sveučilište u Zadru sudjeluje izravno, preko Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, te neizravno na ovaj način u projektu. Željela bih čestitati svima koji su radili na provedbi projekta. Jučer smo obilježili 620 godina najstarijeg sveučilišta na ovim prostorima i ova konferencija je jedan od najboljih načina proslave, kazala je prorektorica Balić-Nižić.
Smiljanja Zrilić, pročelnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja,  kazala je kako je ovaj projekt od velike koristi za svakoga, kako za dijete  tako i za pomoćnika.
– Radimo na tome da djeca nemaju fobije što se tiče socijalne inkluzije. Nekad, uza sav naš trud, ne možemo reći da se inkluzija u potpunosti  provodi. Prva je uloga učitelja da prepozna teškoću, a onda da se radi na  tome. Školski neuspjeh nisu samo ocjene, već i na emocionalnom i socijalnom planu, istaknula je Zrilić posebno naglasivši kompetencije  učitelja i nastavnika.