Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dio štićenika izašao je na pravi put i danas dolaze Zajednici kao potpora

14.06.2017. 22:00
Dio štićenika izašao je na pravi put i danas dolaze Zajednici kao potpora


Prijateljskom nogometnom utakmicom između štićenika te pročelnika i drugih predstavnika Gradske uprave Zadra, proslavljen je u terapijskoj zajednici Mondo Nuovo u Nuniću blagdan Sv. Ante. Petnaestak godina za redom, na ovaj način Grad Zadar potiče bivše ovisnike da istraju na putu odvikavanja od ovog teškog, suvremenog zla.
– Prvi put sam ovdje, ali koliko znam, niz godina Grad pomaže štićenicima ove terapijske zajednice na njihovom putu ponovne socijalizacije. Nastojat ćemo i ubuduće pomagati Mondo Nouovo, rekao je gradonačelnik Zadra i šef „stručnog stožera” gradske ekipe Branko Dukić.
Prema riječima pročelnika za socijalu Marija Pešuta, Grad Zadar pomaže zajednicu s nekih tridesetak tisuća kuna. Nakon utakmice rodila se inicijativa o uređenju nogometnog igrališta. Naime, tijekom utakmice su se ozlijedili poznati stolnotenisač Davor Đuba Karlović i donedavni gradonačelnik Božidar Kalmeta. Danak predizbornom nogometu otprije je platio sadašnji gradonačelnik Branko Dukić pa je s klupe, u društvu pročelnika za školstvo Jose Nekića, morao pratiti nadmetanje. Dok je Božidar Kalmeta bio ministar prometa i infrastrukture, do zajednice Mondo Nuovo položen je vodovod.
– Svake godine igramo u Nuniću nogomet, ali ne samo mi iz Grada Zadra. Ovdje su igrali i naši znameniti nogometaši Dado Pršo, Igor Tudor, Dario Šimić i drugi. Svi mi došli smo dati potporu ovim momcima kako bi izašli iz pakla droge. Danas je bio s nama i reprezentativni golman Dominik Livaković, koji je dva dana prije bio rezerva Lovri Kaliniću u utakmici protiv Islanada. Sve to govori o našoj želji da pomognemo povratku štićenika zajednice u Nuniću na pravi put, rekao je bivši gradonačelnik i ministar.
Mlađi i okretniji štićenici ipak su uspjeli pobijediti znatno starije „pročelnike” rezultatom 3:2.
Voditeljica terapijske zajednice Ivana Buterin-Duić je rekla kako ovakvi susreti umnogome pomažu na putu resocijalizacije.
– Danas slavimo i blagdan Sv. Ante, ali i 18 godina od osnivanja zajednice Mondo Nuovo. Svih tih godina imamo potporu i Grada Zadra i Grada Benkovca. Jutros je na sv. misi bio i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić. Trenutačno imamo 17 štićenika. Dio njih izašao je na pravi put i danas dolaze nama kao potpora. Nekome je trebalo dulje, nekom kraće da izađu iz tog pakla, rekla je Ivana Buterin-Duić, dodajući kako njihov program traje u prosjeku tri godine, a oni koji ga završe uglavnom su dobro.