Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Navjerojatni Chagall u Kneževoj palači

14.06.2017. 22:00
Navjerojatni Chagall u Kneževoj palači


Jučer je u Kneževoj palači za predstavnike medija premijerno otvorena izložba retrospektive grafičkog opusa Marca Chagalla pod nazivom “Marc Chagall: S onu stranu boje”.
Izložba je nastala u suradnji s Rebel Kolektiva i Narodnim muzejem Zadar, a građani će moći uživati u 114 odabranih i izloženih djela iz bogatog opusa ovog umjetnika od danas do 15. rujna 2017. godine.
– Nataša Mrkonjić, kustosica Zavičajnog muzeja uz Rovinja te Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva, napravile su odabir 114 radova te su napravile retrospektivu koja sadrži grafike, litografije, bakroreze, drvoreze. Čast mi je da je ovo upriličeno u povodu 130.  godina od rođenja ovog umjetnika, a ugostili smo je upravo zahvaljujući projektu Obnova i turistička valorizacija kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače čime su stvoreni tehnički uvjeti da možemo ugostiti ovakvu izložbu, rekla je prilikom otvorenja izložbe Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.
 – Na izložbi predstavljamo 114 grafičkih radova iz ranih 20-ih godina, do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, odnosno do njegove smrti, započela je predstavljanje izložbe Nataša Mrkonjić, kustosica iz Rovinja dodavši kako joj je velika čast da su došli u Zadar s ovom izložbom i zbog započete suradnje s Narodnim muzejem Zadar. Istaknula je kako je ovo retrospektivna izložba koja obuhvaća najvažnijih osam serija iz umjetnikova stvaralačkog života.
 – Grafičko stvaranje za Chagalla je bilo nešto što ga je cijeli život držalo. Ta tehnika mu je bila najbitnija jer je on, primjerice, za svoje slike u ulju prvo isprobavao boje na grafikama. Kao što svi znamo Marc Chagall je bio veliki majstor boje, a to pokazuje i ova izložba, te se nadamo da će je posjetiti što više ljudi, dodala je Mrkonjić.
Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva predstavila je i upoznala novinare i okupljene detaljnije s životom i radom umjetnika koji korijene vuče iz siromašne mnogočlane židovske ruske obitelji, a biblija i književnost su mu obilježile stvaralački rad te je inspiraciju  za svoja brojna djela pronalazio upravo u književnosti, biblijskim motivima, ali i cirkusu.    
Organizatori izložbe Rebel Kolektiv i Narodni muzej istaknuli su kako su glavni motivi Chagallova stvaralaštva zaljubljenost u ljubav, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus pretakati će se odreda kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Homerove Odiseje, Poeme, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja, uključujući još zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Retrospektivni postav grafičkog opusa “S onu stranu boje” rezultat je odabira radova raznih europskih kolekcionara kojeg u Hrvatsku dovodi ovaj tim entuzijasta moderne umjetnosti. Kroz tromjesečno trajanje izložbe tijekom ljetnih mjeseci osim fascinantnog postava posjetitelji će imati čast prisustvovati i obilježavanju 130. rođendana nenadmašnog Marca Chagalla uz prigodan umjetnički program postavljen u atriju Kneževe palače, najavili su autori izložbe.