Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pletikosa će brinuti o integraciji stranaca

14.06.2017. 22:00
Pletikosa će brinuti o integraciji stranaca


Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je razriješila predsjednika i članove Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, a u novom sastavu članicom je imenovana Zadranka Marija Pletikosa, inače državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sjeni te vijesti nezapaženo je prošla 1. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom održana isti dan u Svečanoj dvorani Vlade, koju je vodila upravo Pletikosa, predsjednica tog Povjerenstva. Sjednici su nazočili zamjenik predsjednice Zorislav Bobuš, dr. med. te 15 predstavnika tijela državne uprave, dvije predstavnice znanstvenih institucija i 15 predstavnika saveza udruga osoba s invaliditetom.
Povjerenstvo je prvo usvojilo Poslovnik o radu ovog Povjerenstva, zatim Plan i program rada za 2017. godinu, a na dnevnom redu našla su se i Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine nakon čega je Pletikosa nazočne informirala o sadržaju i ciljevima definiranim u novoj Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine te obvezama svih dionika provedbe navedene Strategije, nakon čega su članovi Povjerenstva iznijeli svoje prijedloge u svrhu učinkovite provedbe i praćenja ovog strateški važnog dokumenta za osobe s invaliditetom.
Pletikosa je članove Povjerenstva informirala i o godišnjem planu normativnih aktivnosti za 2017. godinu, zatim o prijedlogu izmjena i dopuna propisa na prijedlog Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak i saborske zastupnice Ljubice Lukačić te o mogućnostima korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU za realizaciju projekata ovog Povjerenstva.
Na ovoj prvoj sjednici dogovoreni su i okvirni termini održavanja kao i teme budućih sjednica koje su planirane za rujan i studeni 2017. godine.