Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najspektakularnija Tunuara do sada

Autor: Katarina Belić

14.07.2008. 22:00
Najspektakularnija Tunuara do sada

Foto: Adam VIDAS



Uz uobičajeni program ove će se godine snimiti milenijska fotografija koja će pružiti jedinstven pogled na Kali i ono što ga određuje
Ove godine Kualjske ribarske noći slave 40. obljetnicu. Na konferenciji za medije u Kalima program “Kualjskih ribarskih noći”, Tunuara, predstavili su Neven Mišlov, član organizacijskog odbora, načelnik Općine Kali Tino Vidov, predsjednik udruge “Kualjske ribarske noći” Mirko Ivoš, fotograf Šime Strikoman, predsjednica TZ Općine Kali Silvestra Kolega, direktorica TZ Ida Kolega i predsjednik udruge “Kualjske ribarske noći” Duško Vidov.
“Tunuara” počinje u petak, a ono što ovu feštu izdvaja od ostalih koje nose naziv ribarska, jest činjenica da Kualjsku ribarsku noć organiziraju i pripremaju sami ribari i njihove obitelji, kao i to što je fešta toliko vezana uz taj drevni zanat po kojem su Kali i poznate.
Dvodnevni program je bogat i raznolik pa će turisti i ostali posjetitelji moći vidjeti prezentacije starih predmeta, običaja i kuhinje pod nazivom “Da se ne zaburavi”, kada će kaljske djevojke odjevene u nekadašnju odjeću “rekonstruirati” staru kaljsku kuhinju, sa svim pripadajućim predmetima iz prošlih vremena, i to ne kao izložbeni tip prezentacije, već kao pravu živu kuhinju iz koje će se širiti mirisi vrsnih zaboravljenih jela. Nakon toga, u predvečerje se organizira i natjecanje u brudetu, nakon čega slijedi svečano otvaranje Kualjskih ribarskih noći, tj. Tunuara, uz zabavni program do kasne večeri s nastupom Mile Hrnića.
Cjelodnevni program prve večeri započinje 6. ribarskim savjetovanjem, znanstveno-stručnim skupom na kojem će se raspravljati o najaktualnijim problemima ribarstva, a četiri najvažnije teme su: ribarske zadruge i mogućnosti razvoja kroz organizacije proizvođača sukladno EU pravilima, recentna istraživanja obnovljivih bogatstva mora, potpore u ribarstvu i sustav prve prodaje ribe.
– Ljudi i ne znaju da su Kali već 50 godina ribarsko središte na Jadranu. Čak 80 posto ulova tune u Hrvatskoj ulove kaljski ribari koji su ili iz Kali ili radu kao zaposlenici u drugim firmama, sve od Splita pa do Rijeke. Otuda i dolazi simboličan naziv “tunuara”, u koji su 2003. preimenovane Kualjske ribarske noći. Dakle, htjeli smo naglasiti da su Kali prvenstveno ribarsko mjesto i kao takvo ga želimo prezentirati u Hrvatskoj i svijetu, kazala je Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice općine Kali.
Drugi dan Tunuara započinje ranim jutrom, kada će se održati spektakularno snimanje milenijske fotografije brodovima kaljske ribarske flote.
– Ideja je da se 29 brodova “poslože” jedan do drugoga i jedan nasuprot drugome, tako da oforme slova kojima će se ispisati ime Kali. Sve će se to snimati i fotografirati s 200 metara visine iz helikoptera, a zajedno s panoramom Kali kao pozadinom. Ta će fotografija biti jedinstvena u svijetu, rekao je Mirko Ivoš, predsjednik Udruge “Kualjske ribarske noći”.
Začetnik ideje Šime Strikoman je naglasio kako će sve to biti označeno sirenom s desetak brodova, kada i počinje samo snimanje fotografije.
– Nadam se dobrom vremenu te da će brodovi biti dobro vezani, odnosno da se neće previše “micati”. Snimanje na moru je jako zahtjevno jer je potrebno veliko osiguranje i puno priprema, naglasio je Strikoman.
Načelnik Tino Vidov je istaknuo da je Općina Kali “najjača” u ribolovu na Jadranu te će ovom prigodom to i dokazati, a vjeruje u uspjeh i realizaciju cijelog projekta, koji bi trebao uistinu zadiviti sve prisutne.
Naravno, veliki finale i ove godine je tradicionalni defile ribarica Zadarskim kanalom, ali je flota od lani još i narasla pa će promatranje iz Kali, Kukljice ili Zadra biti najspektakularnije do sada. Program obuhvaća još i demonstraciju ribarskih vještina i još mnogo drugih zanimljivih događaja, a sve će to na kraju biti “ispraćeno” nastupom grupe Latino.