Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Normalan život svima – Hrvatima i Srbima

Autor: Velimir Brkić

14.07.2008. 22:00
Normalan život svima – Hrvatima i Srbima

Foto: Velimir BRKIĆ



Upitan o broju srpskih povratnika u zadarsko zaleđe, Uzelac je odgovorio da se on ne bavi brojevima. – Stvar je svakoga pojedinca hoće li se vratiti ili ne, ali naša obveza je stvoriti uvjete za život povratnicima, ništa manje i ništa više, kazao je Uzelac
Potpredsjednik Vlade RH prof. dr. sc. Slobodan Uzelac i mr. sc. Stanko Janić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sa suradnicima jučer su bili u radnom posjetu u Općini Zemunik gdje su se sastali s predstavnicima Zadarske županije, Općine Zemunik i srpske nacionalne manjine te su obišli naselje Smoković u kojem su u bivšoj državi živjeli isključivo žitelji srpske nacionalnosti, kao i Zemunik Gornji gdje je stanovništva, Hrvata i Srba, bilo gotovo u istom omjeru.
Omogućiti svima normalan život
Njihov posjet, rekao je Uzelac, svjedoči o odlučnosti Hrvatske vlade da ove krajeve privede svrsi, omogući normalan život svim žiteljima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, a za to će biti neophodno osigurati osnovnu infrastrukturu. Za sve te projekte, dodaje Uzelac, osiguran je novac. Posebno je naglasio da je obnova kuća uglavnom pri kraju te država sad mora pojačano ulagati u infrastrukturu u zadarskom zaleđu, osobito elektrifikaciju i vodoopskrbu pojedinih mjesta, i stvoriti mogućnosti za zapošljavanje.
Potpredsjednik Uzelac na radnom sastanku u zemuničkoj Općinskoj vijećnici razgovarao je sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i načelnikom Općine Zemunik Donji Josipom Marušićem o razvojnim projektima te općine, s posebnim osvrtom na razvoj Zemunika Gornjeg i Smokovića. Nakon povratka srpskog stanovništva, pretežno starije životne dobi, nametnuo se problem obnove razorenog kraja i razrušenih kuća. I dok je u Smokoviću prije Domovinskog rata boravilo oko 1.300 ljudi, danas ih je tek 60-ak dok se u Zemunik Gornji od njih oko 600 vratilo njih 20-25.
Svatko odlučuje sam hoće li se vratiti ili ne
Upitan o broju srpskih povratnika u zadarsko zaleđe, odgovorio je da se on ne bavi brojevima.
– Stvar je svakoga pojedinca hoće li se vratiti ili ne, ali naša obveza je stvoriti uvjete za život povratnicima, ništa manje i ništa više, kaže Uzelac.
Predstavnik Smokovića, član srpskog Županijskog vijeća Milorad Matić rekao je da je u mjestu obnovljeno 130 obiteljskih kuća, da će se obnoviti još 50-ak, dok za preko 180 kuća vlasnici nisu ni podnijeli zahtjev za obnovom.
– Od 1.300 nekadašnjih stanovnika vratilo se 50 do 60 starijih ljudi, koji žive u lošim uvjetima. Smoković je predgrađe grada Zadra i velika je sramota da se zapusti, rekao je Matić dodajući kako najveći problem predstavlja neriješena vodoopskrba i gomile smeća, građevinske šute.
Slobodan Uzelac je nazočnim novinarima rekao da su Smoković i Zemunik Gornji znatno razrušeni u Domovinskom ratu.
Kriva filozofija stvar prošlosti
– Svakako ohrabruje činjenica da Općina Zemunik Donji ima ozbiljne razvojne projekte, koji će, nadam se, biti ostvareni. Riječ je o projektima komunalne i infrastrukture, vodoopskrbe, javne rasvjete i uređenja ceste. Naime, u tijeku su ozbiljni razvojni projekti, a naglasak je stavljen na obnovu komunalne i socijalne infrastrukture, prije svega reelektrifikaciju javne rasvjete i sustav vodoopskrbe. No, sve se to ne može realizirati bez uske suradnje lokalne, županijske vlasti i Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je Uzelac dodajući kako ga posebno raduje što u Općini postoji Dom za stare i nemoćne osoba i, zahvaljujući tome, program za njihovo zbrinjavanje.
– Neke prijašnje lokalne vlasti nisu se ponašale pametno jer su, primjerice, otpad odlagale na područje naselja, odakle ga sada trebaju čistiti. To je kriva filozofija koja je sada iza nas, rekao je Uzelac.
Odgovarajući na pitanje novinara, točnom je ocijenio izjavu predsjednika RH Stjepana Mesića o sporom povratku Srba.
Sve možemo izgraditi, ali ako nismo dali priliku za zapošljavanje, nismo napravili ništa, odgovorio je Uzelac.
Potom su svi zajedno obišli Zemunik Gornji zaustavivši se u zaseocima Goleš i Potkosa kao i u dijelu naselja u kojem sada žive Romi. Prolazeći puteljkom uz koji su bile gomile stare bijele tehnike, osobnih automobila i raznoraznog smeća Uzelac je zatražio da se to što prije ukloni i očisti. U središtu Smokovića dočekalo ih je 30-ak povratnika koji su u polusatnom razgovoru visoko izaslanstvo Vlade RH-a izvijestili o tekućim, svakodnevnim problemima.


Zemunik otvoren za sve opcije
U svom obraćanju nakon radnog sastanka zadarski župan Stipe Zrilić je rekao da je jako važno što postoji suradnja Županije, Vlade i Općine Zemunik Donji. Županija nastoji ukupni razvoj pomaknuti dalje od crte obale, kako na otoke, tako i na zaleđe, dodao je je Zrilić, dok je načelnik Marušić naglasio kako je općina otvorena za sve opcije, dodatna financijska sredstva svakako će dobro doći, a čelni ljudi će znati u što ih uložiti.