Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Privlačani žele biološki pročišćivač

Autor: Nives Rogoznica

14.07.2008. 22:00
Privlačani žele biološki pročišćivač


Predstavnici Općine Privlaka boje se kako bi ispust sustava odvodnje u more mogao ugroziti posidoniju i onečistiti ekosustav u kojem se lovi 65 posto županijskog ulova ribe
Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš sustava javne odvodnje naselja Nin – Privlaka protekla je u znaku primjedbi predstavnika Općine Privlaka, već i stoga što su, osim predstavnika organizatora, bili jedini nazočni.
Sustav odvodnje Nin-Privlaka, uz Privlaku i Nin, obuhvaća Vrsi, Grbe, Ninske Stanove, Poljica, Poljica Brig, Zaton i Žeravu pa stoga nije nezamijećeno prošla odsutnost predstavnika Općine Vrsi. Riječ je o segmentu Jadranskog projekta kojim se rješava problem septičkih jama.
Prema idejnom rješenju koji je izradila tvrtka “Hidroprojket-ing” iz Zagreba predviđena je izgradnja jedinstvenog sustava za naselja Privlaka, Nin, Zaton, Vrsi i Ninski Stanovi te njihove turističke i gospodarske zone s jednim centralnim uređajem za pročišćavanje na lokaciji Grgur. Pritom je predviđena mehanička obrada otpadnih voda, takozvani prvi stupanj pročišćavanja, dok bi se sam ispust nalazio na dubini od 31 metra. Minimalno drugi stupanj pročišćavanja, što još uvijek znači mehaničku obradu otpadnih voda, predviđen je za naselja u unutrašnjosti čije otpadne vode ne bi istjecale u more.
– S ispustom na dubini od 31 metra i postavljanjem difuzora, koji smo sa 75 proširili na 150 metara, postižemo to da sve plaže u okolici mogu dobivati Plavu zastavu. To smo uvjetovali, a također smo propisali i obvezni program praćenja kvalitete mora, na pojasu 200 metara od obale, kako bi se pratilo zadovoljava li ispust. Ne bude li zadovoljavao propisat će se i dodatne mjere, kazala je predstavnica izrađivača Studije utjecaja na okoliš Instituta građevinarstva Hrvatske mr. sc. Anita Erdelez.
Erdelez je dodala i kako su lokalitet ispusta pregledali arheolozi Arheološkog muzeja u Zadru i ustvrdili kako nema potrebe za njegovim izmještanjem, a uz to su propisali i zaštitne mjere za kopnenu trasu sustava odvodnje. Također je kazala kako je trasa sustava pregledana i od strane biologa koji su utvrdili kako nema zaštićenih vrsta zbog kojih bi je trebalo pomicati.
Sačuvati čisto more
Privlačane, međutim, zabrinjava sam ispust u more.
– Ta uvala je zatvoreni ekosustav u kojem se lovi 65 posto ukupnog izlova ribe na području Zadarske županije. U blizini ispusta su bazeni posidonije. S planiranim stupnjem pročišćavanja ribe će biti pune fosfata. Ako prihvatimo ovakav sustav deset godina ćemo čistu kanalizaciju gurati u more. Danas imamo septičke jame zbog kojih su onečišćeni bunari, ali barem imamo čisto more. Struja otpadne vode možda i neće dotjerati do obale, ali će uništiti more i ribu, upozorio je Ive Surić, dok je Pelegrin Mustać, zadužen za komunalne poslove u Općini Privlaka zamjerio što će se i otpadne vodi iz Vrsi “koje imaju svoje gornje more” ispuštati kroz privlački ispust.
– U Petrčanima su četiri hotela, imaju ekopročišćivače i niti jedan ispust u more. Nitko nije protiv kanalizacije, ali ne želimo je na ovakav način. Četiri pročišćivača za Privlaku bi koštala milijun eura. Nismo mi bogodani pa da uništavamo floru i faunu i da nas buduće generacije proklinju, rekao je Pelegrin Mustać.
“Privlački amandman”
Njegovom zahtjevu za ugradnjom biološkog pročišćivača pridružio se i zamjenik načelnika Općine Privlaka Dalibor Glavan.
– U današnje vrijeme ima boljih načina za pročišćavanje otpadnih voda od mehaničkog pročišćavanja. Moramo biti trezveni da ne napravimo ekološku katastrofu i učiniti sve po najsuvremenijim standardima, kazao je Glavan navodeći kako će Općina Privlaka dati primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš.
Primjedbe se, kako je izvijestio pročelnik za komunalne poslove u Gradu Ninu Jozo Mustać, podnose do 26. srpnja u Upravnom odjelu za prostoro uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.
Jozo Mustać i predstavnica IGH Split Anita Erdelez pojasnili su kako predloženi stupnjevi pročišćavanja, koji obuhvaćaju mehaničko pročišćavanje, zadovoljavaju zakonske uvjete. Na upit koliko bi porasla cijena izgradnje sustava odvodnje, ukoliko bi bio prihvaćen “privlački amandman” kojim se traži biološko pročišćavanje otpadnih voda, Jozo Mustać je kazao kako nije moguće dati u ovom trenutku takvu procjenu budući da će se tek ići u raspisivanje javnog natječaja za izgradnju sustava.