Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tonči Valčić blizu vize za Peking

Autor: Šime Ćurko

14.07.2008. 22:00
Tonči Valčić blizu vize za Peking

Foto: Vedran SITNICA



Igra u obrani je Tončijev najjači adut kojeg će se Červar teško odreći. I zbog toga mala prednost Valčiću pred Dragom Vukovićem
Iako su do polaska na Olimpijske igre u  Peking preostale još dvije faze  priprema za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, a u  sklopu njih i dvije trening  utakmice s Poljskom u Crikvenici dvojba oko izbora 15  putnika (14+1 pričuva) za  Kinu nema puno. To je naša  procjena u nagađanjima tko  će u Pekingu braniti olimpijsko zlato.
Nakon deset dana u Zadru  te dviju utakmica sa selekcijom Hercegovine ne vjerujemo da su Lino Červar i  suradnici otkrili nešto što do  sada nisu znali. Njihovi planovi jedino bi se mogli poremetiti ukoliko se Petar Metličić i Mirza Džomba ne oporave od ozljeda. Obojica su  imali operativne zahvate na  koljenu i tek se polagano  uključuju u maksimalan napor na treninzima. Hrvatska  reprezentacija već godinama  ima izgrađenu fizionomiju u  kojoj se promjene rijetko događaju stoga ni ne treba očekivati velika iznenađenja u  Červarom izboru za Peking.
Na vratima je siguran Alilović, a između Loserta i Somića Losert je u maloj prednosti. Na desnom krilu Červar vjeruje u Džombin oporavak. Ukoliko do njega dođe  realno je očekivati da Džomba ide po drugo olimpijsko  zlato dok će na njegovoj poziciji prvu olimpijsku medalju  tražiti Ivan Čupić. Obojica su  i odlični pucači sedmerca što  je dodatno jamstvo da ih nitko  ne može izgurati iz 14 odabranih. Ne bude li Džomba  spreman u momčad će Zlatko  Horvat. Od kružnih napadača  Igor Vori godinama igra konstantno dobro, zapravo odlično, a nakon prijetnje suspenzijom na kvalifikacijama  za Olimpijske igre Renato Sulić se vratio u reprezentaciju i  ako se vodimo logikom da će  Lino za svako mjesto u momčadi povesti dvojicu igrača  onda je i Sulić siguran.
Lijevo krilo nakon povlačenja legendarnog Nikše Kaleba čvrsto drži Ljubo Vukić.  Ne krene li Vukiću u vatru će  Goran Šprem premda može  biti znakovito da je mlađahni  Manuel Štrlek na toj poziciji  počeo obje utakmice protiv  Hercegovaca. Najviše muke  je na desnom vanjskom. Nacija vrlo dobro zna da nam  treba pravi Metličić bez kojeg  su šanse u Pekingu značajno  umanjene. Tim više što prave  zamjene za Peru nema. Červar je na posljednja dva okupljanja pozvao 208 cm visokog Marka Kopljara, no  bilo bi veliko iznenađenje da  se ovaj 22-godišnjak nađe na  izbornikovom popisu. Bliži  smo mišljenju da će Metličić  biti jedini naš desni vanjski,  što će onda otvoriti mogućnost da se na preostale dvije  vanjske pozicije povede pet  igrača. Na srednjem Ivano  Balić i Domagoj Duvnjak su  prvi izbor i teško da ih Josip  Valčić može ugroziti. Na lijevom vanjskom treba očekivati Blaženka Lackovića,  Tončija Valčića i glavnog zapovjednika obrane Davora  Dominikovića. Valčić je odigrao skromno na Svjetskom  prvenstvu u Njemačkoj, ali je  na Europskom prvenstvu u  Norveškoj, iako ozlijeđen,  opet bio pravi, posebno u  obrani. Igra u obrani je Tončijev najjači adut kojeg će se  Červar teško odreći. I zbog  toga mala prednost Valčiću  pred Dragom Vukovićem. I to  bi bilo to. Ostaje još 15. mjesto. Tu bi se moglo otvoriti  mjesto za Vukovića, eventualno Kopljara, možda i Josipa  Valčića, a ne treba odbaciti ni  soluciju s trećim vratarem…


Tko bi mogao u Peking
Vratari: Alilović, Losert
Desno krilo: Čupić, Džomba
Lijevo krilo: Vukić, Šprem
Kružni napadač: Vori, Sulić
Desni vanjski: Metličić
Srednji vanjski: Balić, Duvnjak
Lijevi vanjski: Lacković, T. Valčić, Dominiković
Rezerva: Vuković