Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lani sam želio otići, a sada mi je svejedno

Autor: Šime Ćurko

14.07.2009. 22:00
Lani sam želio otići, a sada mi je svejedno

Foto: Vedran SITNICA



Uvijek sam isticao da mi na Stanovima ništa ne nedostaje. Već se smatram domaćim igračem, jer sam šestu sezonu u Zadru – kaže Terkeš
Lani mu je u ovo vrijeme bila “glava u balunu”. Hoće otići, neće otići, hoće trenirati, neće trenirati.
– Događalo se da bih odradio tri treninga pa sljedećih pet ne bih. No, ne želim se puno vraćati na prošlo ljeto i uopće prošlu sezonu. To je razdoblje u mojoj karijeri koje bi bilo dobro što prije zaboraviti – nerado se Želimir Terkeš osvrnuo malo unatrag. Sezonu 2007./08. Terkeš je završio kao prvi strijelac Prve HNL, ali nakon toga uslijedilo je razdoblje neizvjesnosti u kojem je do danas ostalo nejasno što se zapravo događalo. Iz kluba su stizali signali da Terkeš sigurno odlazi, pa ga Dalibor Zebić nije ni koristio na pripremnim utakmicama. Sezona je počela, a Terkeš je još bio u Zadru. Ipak, i u ne pretjerano jakoj igračkoj konkurenciji nespremni Terkeš je završio na klupi, ponekad čak i na tribini. Pravi primjer Gudulićevog “tko bi gori, eto je doli”. Stoga, teško je razumljivo da se i danas na Stanovima može čuti da će Terkeš otići, jer valjda se od lani nešto moglo naučiti. Jednostavno, Terkeša ili treba ispratiti u drugi klub ili ga pustiti da se priprema kao da će do kraja karijere biti u Zadru. Kako bilo, Terkešova je cijena na nogometnom tržištu sigurno pala, nakon 21 gola spustio se na lanjskih sedam. Nije ni loše s obzirom koliko je igrao, ili bolje bi bilo reći – nije igrao. Zapravo, i takav je Terkeš uspio četvrtu godinu zaredom biti najbolji klupski strijelac.
Nema krize
– Ovo ljeto je mnogo lakše. Nastupio sam na svim pripremnim utakmicama, nemam problema s ozljedama i koncentriran sam samo na što bolje uigravanje s momčadi za sljedeću sezonu. Kada je riječ o odlasku s time se više ne zamaram. Prošlo ljeto sam želio napustiti Zadar, jer sam smatrao da je tada za takvo što bilo najbolje vrijeme. Sada me odlazak više ne opterećuje. Uostalom, uvijek sam isticao da mi na Stanovima ništa ne nedostaje. Već se smatram domaćim igračem jer sam šestu sezonu u Zadru.
Svi posljednjih dana na Stanovima iznose mišljenja o novoj formaciji. Nema razloga da to pravo uskratimo Terkešu.
– Lakše mi je igrati u novom rasporedu. Imam manju odgovornost prema natrag, a to znači da se više mogu koncentrirati na realizaciju.
No, realizacija Terkeša baš i ne ide. Na pripremama je zabio samo jedan gol (Beltinci). Ima li straha od golgeterske krize slične onoj iz proljeća 2007. kada je Zadar igrao u Drugoj ligi?
– O krizi ćemo moći govoriti tek ako bude problema kad krene sezona. Za sada nema krize jer zabijaju ostali suigrači. To je najvažnije, jer kad se vidi da lani nismo uspjeli postići niti gol po utakmici, onda je svaki napredak u realizaciji za pohvalu.
Lakše sa Šaranovićem
Kakve su prognoze za sljedeću sezonu?
– Lani smo imali dobru momčad, po imenima smo trebali biti najmanje u sredini ljestvice, a vidjeli ste gdje smo završili i koliko smo se mučili. Zato sam i oprezan u prognozama. Puno toga ovisit će o tome kako ćemo se snaći u prvim kolima. Trebali bismo iskoristiti što je dosta novih momčadi u Prvoj ligi, kojima će možda trebati malo više vremana da se priviknu na novi rang. Kad je riječ o nama ne bismo se trebali puno zamarati cijelom sezonom jer bit će kako bude. Nama je trenutačno najvažnija prva utakmica, a to je dvoboj s Vinkovčanima.
Najavljena je mogućnost ponovnog skraćivanja Prve HNL. Koliko neizvjesnosti oko broja momčadi u prvom razredu utječe na igrače?
– Već smo se naviknuli ne opterećivati se tim najavama. Što god igrači mislili o broju klubova u Prvoj HNL, mi o tome ne odlučujemo. Na nama je igrati i tražiti što bolji rezulat.
Koliko golova očekujete u sljedećoj sezoni?
– Nikad o tome ne razmišljam, a i kada sam bio prvi strijalac Prve HNL, takve me brojke nisu zanimle. Uvijek kažem da bih svoje golove mijenjao za bodove moje momčadi. Moj ili bilo čiji gol ništa ne vrijedi ako tu utakmicu izgubimo.
U momčad se vratio Edin Šaranović s kojim se dobro slažete.
– Iza Šaranovića je veliko iskustvo, a za nas je značajno što je on igrač koji dobro poznaje Prvu HNL. Raduje me njegov povratak, jer smo s njim dobili još jedno kvalitetno rješenje u napadu.


Terkeš, Surać i Bilaver


Terkeš je jedan od strosjedioca na Stanovima gdje je došao u sezoni 2004./05. Od te momčadi do danas su u Zadru ostali Jakov Surać i Josip Bilaver, a Dalibor Zebić, Zvonimir Jurić i Tomislav Rogić u međuvremenu su preselili s terena na klupu. Kada je riječ o ostalim igračima, najduži staž ima Ferdo Milin, koji je u spomenutoj sezoni bio član Hajduka.