Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Korak bliže pomorskom muzeju u Zadru

14.07.2011. 22:00
Korak bliže pomorskom muzeju u Zadru


Najvažnije za ovu zbirku jest da je ovo prvi korak ka mogućnosti stvaranja pomorskog muzeja, ono što ovaj grad, tri tisuće godina star, u svakom slučaju zavrjeđuje – Zlatko Begonja


Zadar je od jučer korak bliže Pomorskom muzeju. U Gradskoj loži, točno u podne, jučer je započelo otvaranje izložbe “Pomorsko nasljeđe” koje se zatim preselilo u prostor Kneževe palače, gdje je postavljen jedan dio izložbe.
Izložba postavljena u Gradskoj loži i jednim dijelom u Kneževoj palači stigla je u Zadar na inicijativu direktora Tankerske plovidbe Ive Mustaća te u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ravnatelja Zavoda za povijesne znanosti u Zadru Zlatka Begonje, Narodnog muzeja Zadar te uz podršku Zadarske županije.
– Ovo je veliki dan za NMZ, dobili smo takvu čast da ta zbirka koja je od 1958. godine stvarana i koja je čuvana od stručnih djelatnika HAZU-a dođe pod naše okrilje, zadovoljna je ravnateljica NMZ Renata Peroš. Zbirka će nakon Gradske lože jedno vrijeme boraviti u Kneževoj palači, a nakon toga razmišlja se o premiještanju u crkvu Sv. Nikole u Zadru.
Izložba je podijeljena u dva dijela pa će tako eksponati postavljeni u Gradskoj loži tamo ostati sve do 6. kolovoza nakon čega će se preseliti u Kneževu palaču.
Zbirku je, na privremeno korištenje kao posudbu HAZU-a, dobio NMZ te se iz muzeja nadaju da će pod okriljem muzeja biti nekoliko godina. U cijeloj toj priči važan je i plan da se Kneževa palača pretvori u Baštinski centar koji bi s oko šest tisuća kvadarata bio centar kulturnog života za cijelu Dalmaciju.
Begonja ističe kako zbirka u sebi nosi iznimnu vrijednost eksponata, od naranijeg vremena do danas, ali njezina važnost krije se u nečem drugom.
– Najvažnije za ovu zbirku jest da je ovo prvi korak ka mogućnosti stvaranja pomorskog muzeja, ono što ovaj grad, tri tisuće godina star, u svakom slučaju zavrjeđuje. Inicijativa koja je zapravo krenula već 70-ih godina prošloga stoljeća, da se zbirka premjesti na Poluotok i da se u konačnici definira kao Pomorski muzej začeta je danas ovdje i nadam se da ćemo je u konačnici i realizirati, zaključio je Begonja.
Izložbu je službeno otvorio prof. Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.