Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pakoštane obara turističke rekorde

14.07.2011. 22:00
Pakoštane obara turističke rekorde


– Bila sam optimistična još prošle godine kad sam rekla da ćemo ove godine ostvariti rekord i to se obistinilo dvoznamenkastim rastom dolazaka i noćenja, kaže Vulin


Turistička patrola dovela  nas je do Pakoštana, mjesta  koje svake godine iznenađuje  novim idejama i sadržajima, a  što prate i posljednjih godina  svima ostalim nedostižne stope rasta.
U Pakoštanima smo se zatekli na dan održavanja manifestacije “Materine užance”,  još jednog od brojnih događanja koje svake godine masovno privlači turiste u ovo  malo mjesto na obali. Zahvaljujući naporima Turističke  zajednice i odličnoj suradnji s  općinom, lokalnim udrugama  i mještanima mjesto, ne samo  da je uređeno po svim standardima, nego se u njemu uvijek nešto i događa.
Već na ulazu u mjesto vidi se  njegova uređenost, nakon table dobrodošlice prolazimo  kroz drvored mladica koje  obećavaju prvorazredni hlad  kad jednog dana dosegnu svoj  vrhunac. Također sa svake  strane uređeni su nogostupi za  šetnju. Zamijetili smo i  mnoštvo tabli smeđe signalizacije. Odgovorni su se pobrinuli da njihovi gosti dođu  do svog odredišta bez problema, a spomenimo i visoku  razinu hortikulturalne  uređenosti. Odmah po ulasku  u mjesto dolazimo do zgrade  općine u kojoj su smještene i  prostorije TIZ-a. Tamo posjetitelji mogu dobiti sve potrebne brošure i informacije  od ljubaznih djelatnika. Ipak  svoj put nastavili smo dalje do  Ulice Bužak gdje smo pronašli  direktoricu TZ Pakoštane Danijelu Vulin u zadnjim provjerama prije početka popularnih “Materinih užanca” na  kojima se gostima prezentiraju stari običaji, jela i pića.  Ona nas je odmah dočekala s  dobrim vijestima.
– Bila sam optimistična još  prošle godine kad sam rekla  da ćemo ove godine ostvariti  rekord i to se obistinilo. Ostvarili smo povećanje i  noćenja i dolazaka i to u dvoznamenkastim brojevima. To  nas ohrabruje i daje nam poticaj u našem radu da i dalje  turisti odabiru Pakoštane kao  svoju destinaciju za odmor.
U veliki broj turista na pakoštanskim plažama i ulicama  mogli smo se uvjeriti i sami.  Gužva koja se stvorila kroz  Ulicu Bužak za vrijeme razgledavanja “Materinih užanca” pokazala je da je ovo mjesto jedna od omiljenih destinacija turista.
Pakoštane su uglavnom  mjesto za obiteljski turizam,  ali nije rijetkost vidjeti ni  mlađe goste željne odmora i  ugođaja Dalmacije.
Iz gužve Ulice Bužak uputili  smo se prema mjesnoj rivi. Tu  se još jedanput pokazala visoka razina hortikulturalne  uređenosti mjesta. Lokalna  šetnica već se polako punila  prvim šetačima, s klupama  spremnim za odmor. Na rivi su  postavljeni i svi drugi neizostavni sadržaji poput koševa za  smeće, karti s uputama te  noćnom rasvjetom. Tu su se  smjestili i brojni atraktivni  ugostiteljski objekti i lokali za  svačiji ukus.
Kako turisti na našu obalu  dolaze uglavnom zbog mora i  sunca, Pakoštane ni najmanje  ne zaostaju u ponudi čistog  mora i dobrih plaža. Prostor  ove općine obiluje svim vrstama plaža, od šljunčanih,  pješčanih, kamenih, nudističkih. Glavna mjesna plaža je  Janica i ona je opremljena  svim sadržajima: svlačionicama, tuševima, kantama za  smeće, riješen je sanitarni čvor  pa čak ima igralište za odbojku  na pijesku. Svake godine radi  se na povećanju plažnih površina, jer iako Pakoštane obiluje plažama, potražnja kupača svake godine sve je  veća.
Prema svemu sudeći, Pakoštane su svakako jedan od  turističkih dragulja naše županije koje svake godine otkriva  sve veći broj turista.
 


Malo mjesto velikih manifestacija




Pakoštane su se u zadnjih nekoliko godina definitivno profilirale kao mjesto velikih manifestacija koje su prerasle svoje mjesto i postale poznate na državnoj razini. Festival klapa “Školjka”, “Materine užance”, “Večer dalmatinske pisme i kužine”, Ljetni karneval – samo su neke od manifestacija, a vrhunac pakoštanske zabavne priče su svakako “Dani vitezova i templara” u Vrani.
– Manifestacija ‘Dani vitezova i templara’ kroz ove tri godine profilirala se u događaj koji je na jednoj međunarodnoj razini, jer kod nas sudjeluju vitezovi, ne samo iz Hrvatske, već i iz inozemstva pa tu imamo Čehe, Mađare, Slovence. Na poljani bude preko 300 obučenih vitezova, što uistinu izgleda fascinantno jer je na autentičnom prostoru gdje su nekad zaista bili vitezovi, istaknula je Vulin.