Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Paravinja nije državljanin BiH

14.07.2011. 22:00
Paravinja nije državljanin BiH


Predmet je sada u Ministarstvu pravosuđa BiH koje će odlučiti o zahtjevu Hrvatske za izručenje
Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da Dragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić, nije državljanin BiH te je zahtjev hrvatskog pravosuđa za njegovim izručenjem proslijedio Ministarstvu pravosuđa BiH koje treba donijeti konačnu odluku, potvrdila je glasnogovornica bosanskohercegovačkog državnog suda Manuela Hodžić.
– Predmet je sada u Ministarstvu pravosuđa BiH koje će odlučiti o zahtjevu Hrvatske za izručenje, a zahtjev Srbije koja također traži Paravinju proslijeđen je izvanraspravnom vijeću Suda BiH, kazala je Hodžić.
Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti tijekom dana dostavila je dokumentaciju koja jasno dokazuje da on nije državljanin BiH, iako je to tvrdio ranije ovog tjedna tijekom saslušanja na sudu na Sokocu gdje mu se sudilo za pokušaj silovanja.
Sud BiH dostavio je tako ekstradicijski predmet Ministarstvu pravosuđa BIH uz suglasnost potraživanog Paravinje da bude izručen vlastima Republike Hrvatske. “Riječ je o pojednostavljenu načinu izručenja i bez provedbe kompletnog ekstradicijskog postupka. Za to vrijeme Dragan Paravinja će biti pod mjerom ekstradicijskog pritvora”, stoji u priopćenju Suda BiH.
U Sudu BiH je objašnjeno kako ekstradicijski postupak nije povezan sa suđenjem Paravinji koje se provodi na Osnovnom sudu na Sokocu, gdje je završena glavna rasprava po optužnici koja ga je teretila za pokušaj silovanja iz 2002. godine. Presuda Paravinji u tom slučaju bit će izrečena u petak no i obrana i optužba na tu presudu, koja neće biti pravomoćna, imaju pravo žalbe najprije Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu a zatim i Vrhovnom sudu Republike Srpske koji donosi pravomoćnu presudu.


Grbić: Postoje kvalitetni dokazi


Ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako smatra da policija raspolaže dovoljno kvalitetnim dokazima u slučaju Dragana Paravinje,koji bi ga mogli dovesti do osuđujuće presude.
– Držim da hrvatska policija u ovom trenutku ima vrlo kvalitetne dokaze protiv Paravinje koji će dovesti do osuđujuće kazne, kazao je Grbić.
Za Paravinju je konstatirao kako je u dosadašnjim iskazima bio vrlo prevrtljiv te je istaknuo kako hrvatska policija stoga istragu usmjerava na brojne potencijalne dokaze poput DNK uzorka i rute kretanja kamiona u kojemu je bila Antonija Bilić.
Grbić, koji se nalazi u Sarajevu na razgovorima o jačanju policijske suradnje između Hrvatske, BiH i Srbije, potvrdio je kako je u slučaju Paravinje u razgovoru sa svojim kolegama iz regije bio “vrlo otvoren” te je konstatirao kako je taj slučaj bio svojevrsna pljuska policiji i pravosuđu sve tri države.
– Ostao sam neugodno iznenađen spoznajom da je 20-ak ovih osoba počinilo ubojstva, dvadesetak pokušaja ubojstva, pet ih se traži zbog silovanja, a šokantno je da je među njima i dvije osobe koje su spolno općile s djetetom, upozorio je Grbić.