Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Patuljci ispod zvijezda

14.07.2011. 22:00


Kada bi se političare pitalo idu li  maleni ispod zvijezda, većina bi ih  nosom zaparala oblake…
Opravdavali bi svoju veličinu i upirali prstom u one s druge strane koji  nisu čuli Šimićevo upozorenje “čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda”, a glavni bi im cilj i dalje ostao  vlast, a ne opće dobro.
I dalje bi se čudili zašto političari u  očima građana padaju sve niže.
U predizbornoj kampanji koja je već  počela iako se danima tek raspreda o  datumu izbora, građani su, iako političari valjda misle da su oni slijepi,  mogli vidjeti i čuti kako se u predizborne svrhe koristi baš sve.
Odjednom je i premijerka počela  svakodnevno “lopatati” temeljno kamenje, a ljetne kulturne manifestacije  postale su prilika za susrete političkih  istomišljenika koji su uvidjeli da se  može spojiti ugodno s korisnim.
U predizbornu igru uvučen je i predsjednik Josipović jer premijerka ne trpi  da je zasjenjuje njegova popularnost  iako on više ne bi smio biti stranački  aktivan. To što se njegovi politički  nazori podudaraju s SDP-ovim teško  se može promijeniti pa je, zauzimajući  pozu ni kriv, ni dužan, i on počeo  pomalo ironično odgovarati na strijelice iz HDZ-a aludirajući da neki idu  maleni ispod zvijezda.
Premijerku ipak ne bi trebale čuditi  žaoke od strane SDP-a, predsjednikove nekadašnje stranke, no trebale bi  je zabrinuti izjave primjerice Andrije  Hebranga, predsjednika saborskog  kluba HDZ-a koji je upisujući se u  knjigu žalosti u povodu smrti Đure  Brodarca napisao da zemlja ide u krivom smjeru.
Iako je najavio povlačenje iz politike, Hebrang kao da je zaboravio da  je i on još dio te elite koja vodi zemlju.  Tako se njegov zapis više približio stavu HDSSB-ovaca koji su otišli još  korak dalje i optužili HDZ za ubojstvo  generala Brodarca koji, tvrde, kao bolestan čovjek u teškim pritvorskim uvjetima i nije mogao završiti drugačije.  No, ako su već toliko mislili na sudbinu i život generala Brodarca zašto  HDSSB-ovci nisu ranije u sabornici  izazvali saborsku stražu tražeći bolje  uvjete za generala Brodarca?  Ovako  su galameći nakon njegove smrti ostavili prostor komentarima da je sve pa  i Brodarčeva smrt podređeno predizbornoj kampanji.
Kada se na prozivke za sudbinu  Brodarca doda još i privođenje bivše  šefice računovodstva HDZ-a i fama  skorog Sanaderovog dolaska koji, kako reče njegovo odvjetnik, neće šutjeti, razumljivija postaje nervoza u vrhu HDZ-a. Pa tu ne pomaže ni rječiti  Šeks kada priča o patološkoj mržnji  HDSSB-ovih zastupnika prema  HDZ-u, niti Matušić koji optužuje  predsjednika da pod dubrovačkim zidinama okuplja oko sebe SDP-ovce  kao lider oporbe u sjeni, ni sveopće  pranje ruku od Sanadera…
Osim toga, dodatni je nemir za premijerku i pritisak HSS-a koji želi izbore u studenome, a ona bi pošto poto  ipak potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom pa se tek onda prebacila na kalendar. Zapravo je najčudnije da premijerki zasad najmanje glavobolje zadaje službeni šef oporbe Zoran Milanović kojemu će ukoliko se  HDZ dobro ne postroji za predstojeće  bitke, vlast doista sama pasti u ruke.
Jasno je da će predizborna kampanja biti maratonska, a kada nervoza  potpuno obuzme političku scenu, u  grabežu za vlast samo će se rijetki  moći kontrolirati pa će građani ugledati patuljke ispod zvijezda.