Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tisuću prodanih ulaznica, Zadar traži operu

14.07.2011. 22:00
Tisuću prodanih ulaznica, Zadar traži operu


Do osam sati prodali smo svih tisuću ulaznica, koliko smo imali i mjesta. Odaziv publike bio je maksimalan, a kako bi sve bilo na razini organizirali smo više tehnike u suradnji s drugim institucijama, ali i samim izvođačima. Mislim da je sve prošlo besprijekorno i da možemo biti zadovoljni- Dina Bušić, PR Glazbenih večeri


S tisuću prodanih  ulaznica vrhunac Glazbenih  večeri u sv. Donatu, Verdijeva opera “Rigoletto”, obara sve rekorde. Organizatori  mogu biti zadovoljni odazivom publike na operu za  koju su odvojili trećinu  budžeta, oko 400 tisuća kuna.
– Do osam sati prodali smo  svih tisuću ulaznica, koliko  smo imali i mjesta. Odaziv  publike bio je maksimalan, a  kako bi sve bilo na razini  organizirali smo više tehnike  u suradnji s drugim institucijama, ali i samim izvođačima. Mislim da je sve  prošlo besprijekorno i da  možemo biti zadovoljni. Ljudi su na postavljanju pozornice i gledališta radili od  dan prije izvedbe i cijelu noć  pa sve do pred samu izvedbu  kako bi sve prošlo u najboljem redu, zadovoljna je  Dina Bušić, PR Glazbenih  večeri.
Verdijev “Rigoletto”, nakon  160 godina pauze, vratio se u  Zadar. Izveden je pod vedrim  nebom na zadarskom Forumu u opernoj izvedbi Zbora i  orkestra Filharmonijskog  društva iz Udina i FVG Ballet  Company, u sklopu 51. Glazbenih večeri u Svetom Donatu.
I prije početka izvedbe bilo  je jasno da se radi o vrhuncu  ovogodišnjih Glazbenih  večeri i djelu koje se ne  propušta. Mnogi posjetitelji  zauzeli su, umjesto stolica u  zadnjim redovima, okolne  stepenice Foruma kako bi bili što bliže  pozornici i što bolje  doživjeli ovu operu  pod zvijezdama. Izvedbu nisu propustili ni  uvaženi gosti iz Grada  i Županije pa su tako u  prvim redovima sjedili  gradonačelnik Grada  Zadra Zvonimir  Vrančić, dogradonačelnik Darko Kasap,  župan Zadarske županije Stipe Zrilić,  pročelnik Upravnog  odjela za kulturu i  sport Grada Zadra Radovan Dunatov, a bili  su tu i ravnatelj HNK  Zadar Renato Švorinić, kao i ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru  Ivo Fadić, te mnogi drugi.  Komentari nakon izvedbe bili  su samo u superlativima.
– Jednom riječju bilo je  jako lijepo. Ambijent na Forumu pokazao se kao prekrasna scena, a nakon svakog  koncerta na Forumu ostaje  poseban doživljaj. “Rigoletto”  je jedna lijepa opera s mnogo  prekrasnih laganih arija. Svakom ljubitelju lijepe glazbe  bio je to poseban doživljaj, a i  sama izvedba bila je na vrlo  visokoj razini, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Opera “Rigoletto” koju su  Zadrani preksinoć imali priliku pogledati utemljena je na  drami Victora Hugoa, prema  librettu F.M. Piavea, a spaja  burna događanja s uzbudljivom glazbom začinjenom nekima od najpoznatijih arija  svih vremena poput La Donna é mobile. Taj spoj oduševio  je i župana Zrilića kojeg je  iznenadila upravo poznata La  Donna é mobile.
– Kad sam čuo La Donna é  mobile bio sam iznenađen jer  nisam znao da je ona upravo  iz opere “Rigoletto”, a čuo  sam je nebrojeno puta prije  toga, dok sam samu operu  slušao prvi puta. Unatoč  vrućini i dužini trajanja  bio je  to jedan od rijekih velikih  kulturnih događaja jer u Zadru nemamo tako često priliku slušati operu.
Zadar je već 1853. ugostio  talijansku trupu koja je izvela  ovu operu samo dvije godine  nakon praizvedbe u Veneciji.  Nadamo se da između ovoga  i ponovnog dolaska “Rigoletta” u Zadar neće opet  proteći 160 godina.