Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DADAnti eksperimentirali u Zadru

Autor: Valentina Mlađen

14.07.2013. 22:00
DADAnti eksperimentirali u Zadru


Splitska udruga DADAnti gostovala je prošlog vikenda po prvi put u Zadru gdje su se ovi neobični umjetnici predstavili poezijom, ilustracijom te performansom. Eksperimentalni pjesnici iz Splita gostovali su u organizaciji udruge zadarskih pisaca ZaPis u prostoru Studentskog kluba Božo Lerotić.
DADAnti su u udrugu okupljeni od 2011. godine te broje tridesetak članova, što stalnih što pridruženih, a osim eksperimentalnom umjetnošću koja zalazi u sve sfere: od književnosti, glazbe, plesa, likovnosti, stripa pa čak i filma, odnedavno su pokrenuli i izdavačku djelatnost te sada već imaju respektabilne četiri zbirke eksperimentalne poezije svojih članova. Da je njihov rad prepoznat svjedoči i podrška Ministarstva kulture koje je odobrilo financiranje njihovih projekata, a što se tiče nakladničke priče na pomolu je i suradnja s velikom zvijerkom u izdavačkom svijetu preko koje bi se njihove zbirke trebale naći u distribuciji na području cijele Hrvatske.
Naslijeđe avangarde
DADAnti se referiraju i povezani su fascinacijom i naslijeđem avangarde i njezinih stilova, pojasnili su predsjednik i dopredsjednik udruge Franko Bušić i Željko Barišić. Baš kao i avangardni umjetnici koji su svojim pokretima stvorili određeni stil života, prezentirali određeni stav sve to vidljivo je i iz poezije, performansa i ostalih umjetničkih izričaja splitskih DADAnata koji predstavljaju jednu zaista raznoliku ekipu.
U Zadru su predstavljene zbirke poezije splitskog profesora na Pravnom fakultetu Andrije Crnkovića; predsjednika udruge Franka Bušića iza kojeg je 10 zbirki, preko 50 samostalnih izložbi, izdavačka djelatnost u Sloveniji, brojni zapaženi performansi, itd.; stomatologa i dobitnika nagrade Mak Dizdar za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, inače iza sebe ima i dva romana i zbirku pripovijetki, Željka Barišića te najnoviji izdavački izdanak udruge, mladog Solinjanina sa splitskom adresom, buntovnog grungera Hrvoja Bubića. Ilustracije za sve naslovnice edicije radio je Franko Bušić, dok je glavni urednik edicije Željko Barišić. Uz ova četiri pjesnika u Zadru su poeziju čitali i profesor njemačkog jezika, inače bivši zadarski student njemačkog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti Marijo Krajinović, Jurica Ivčević, poklonik ljubavne poezije čije su večeri rock poezije svojevremeno bile izuzetno posjećene diljem regije, a gostovala je i mlada pjesnikinja Ivana Nikolić, trenutno sa zadarskom adresom, također zadarska studentica.
Kvartovski Hamleti i Moody’s & Fitch
Ono što povezuje DADAnte, uz fascinaciju avangardom, je i njihova neobična poezija u kojoj zaista eksperimentiraju krenuvši od glasova, preko riječi, grafičkog izgleda pjesme pa do njezina značenja, odnosno višeznačja. Poezija DADAnata uznemirujuća je, ali u onom smislu u kojem poezija mora djelovati na čitatelja, ne ostavljajući ga ravnodušnim bilo da se radi o škakljivim temama koje zalaze i u područje pedofilije, crkve, vulgarnosti, politike ili, kao što je to slučaj kod mladog Bubića koje se bave današnjom mladeži koja bez snova po zidićima pije jeftino vino Ribar i sanja o nekoj boljoj budućnosti koja nikad neće doći. Brutalno iskreni DADAnti su iz Splita pokrenuli jedan drugačiji izričaj koji će jednoga dana pronaći svoje mjesto u teoriji.
Osim poezijom počastili su DADAnti Zadrane i performansima i to Kvartovskim Hamletom te Moody’s & Fitch. Najavili su i mogućnost prezentiranja svoga dokumentarnog filma u Zadru nekom drugom prilikom.
Inače nakon gostovanja udruge Rječilište u Zadru koju je također ugostio ZaPis te dva uspješna zadarska gostovanja u Splitu, prvi put u uzvratnom posjetu Rječilištu u splitskom klubu Ghetto, a potom i u prepunoj splitskoj Info zoni kod Marija Glavaša gdje su ZaPisci predstavili svoju zbirku priča “Samo ti pričaj”, ugošćivanjem DADAnata u Zadru nastavljena je uspješna zadarsko-splitska suradnja, ovoga puta i na području eksperimentalne umjetnosti koju Zadar nema priliku tako često vidjeti. Suradnja bi se trebala nastaviti u Splitu tijekom uzvratnog posjeta na kojem će se nastaviti graditi dobri odnosi dvaju dalmatinskih gradova.