Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U dvije godine potop Raštana, Velebita i Primorca

Autor: Šime Ćurko

14.07.2013. 22:00
U dvije godine potop Raštana, Velebita i Primorca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za županiju u kojoj praktički svako selo ima uređeno nogometno igralište i u kojoj je nogomet sportski izbor većine djece ovakva rezultatska degradacija graniči s katastrofom


Prvi put od hrvatske samostalnosti Zadarska županija neće imati predstavnika u Trećoj HNL – jug. Nakon što je Velebit uvjerljivo bio posljednji, bez pobjede u 30 kola, a Primorac u drugom dijelu nije nadoknadio bodovni zaostatak nakon loše jeseni, sljedeće sezone sve seniorske momčadi županijskih klubova, osim prvoligaša Zadra, igrat će u dvije županijske lige. Bez obzira što je otvorena opcija da će u ligi sljedeće sezone biti 18 momčadi male su šanse da će se za Zadarsku županiju nešto promijeniti. Naime, dva mjesta koja bi se u tom slučaju otvorila popunili bi Zagora i Neretva, a Primorac bi došao na red tek ako netko od tih 18 odustane…
Premda dalmatinskim trećeligašima nije išlo na ruku to što je čak pet klubova s juga ispalo iz Druge HNL, malo je tko mogao očekivati da će tako brzo doći sezona u kojoj u Trećoj ligi neće biti klubova iz Zadarske županije. A unatrag samo dvije-tri godine Raštane, Primorac i Velebit bili su među 4-5 najboljih trećeligaša. No, rezultatska (a očito i svaka druga) kriza potresala je sva tri kluba koji su poput domina jedan za drugim ispali u niži rang. Slaba je utjeha da će Prva ŽNL biti vrlo kvalitetna jer za županiju u kojoj praktički svako selo ima uređeno nogometno igralište i u kojoj je nogomet sportski izbor većine djece ovakva rezultatska degradacija graniči s katastrofom.
Lutanja Raštana
Nagovještaj svojevrsnog kraha lokalnog nogometa došao je još prošlo ljeto kada su se Raštane nakon dva druga mjesta i dvije uzastopne titule prvaka Treće HNL – jug u ljeto 2012. odlučile spustiti u Prvu ŽNL. Taj je klub tako nastavio dugogodišnju praksu uspona i padova. Raštane su svojevremeno igrale u Drugoj ligi, u Kupu se pamti senzacija kada su izbacile prvoligaša Inkera, ali su se nakon toga spustile do najnižeg ranga. Uslijedio je novi pokušaj uspona pa još jedan pad i tako već treći put u posljednja dva desetljeća. Možda projekt “Raštane drugoligaš” doista nije realan.
Velebit je imao najduži staž u Trećoj ligi budući da je u ovom ragnu u kontinuitetu igrao od 1999. godine. Klub iz Benkovca godinama je bio u vrhu lige, a u dva je navrata pobijedio Zadar u finalu Županijskog kupa (2009., 2010.). Bilo je sezona u kojima su dres Velebita nosili i igrači s prvoligaškim iskustvom, ali u Benkovcu očito nisu ozbiljno shvatili upozorenja iz sezone 2011./12. kada se momčad od ispadanja spasila tek u posljednjim kolima. Samo dva osvojena boda prošle sezone dovoljno govore o tome kakve su bile šanse Velebita u borbi za ostanak.
– Konačan učinak nije realan jer kad smo vidjeli na polusezoni da ne možemo ostati u ligi u prvoj momčadi su nam ostali samo kadeti i juniori. S druge strane, većina klubova u ligi borila se za ostanak i našim mladim igračima bilo je teško u takvim okolnostima odigrati onako kako mogu. Napravili smo jedini logičan potez jer smo odustali od pojačanja i tako uštedjeli novac. Dobili smo i nekoliko mladih igrača s kojima, uz nekoliko pojačanja, idemo na prvo mjesto u Prvoj županijskoj ligi – rekao je Ivica Šestan, predsjednik Velebita koji je na toj dužnosti u klubu u siječnju ove godine naslijedio Antu Buljata.
Primorac se još nada
U Primorcu su ove godine najbolje osjetili koliko skup može biti loš prvi dio sezone. Naime, na dalmatinskom jugu godinama gledamo istu situaciju, na proljeće domaćini pobjeđuju u valjda 90 posto utakmica, a to znači da se redoslijed određuje na – jesen. Na proljeće je vrlo teško nešto značajnije promijeniti.
– Mi se još uvijek nadamo da bismo mogli imati mjesto u Trećoj ligi sa 18 klubova – kaže Drago Zagorac, predsjednik Primorca.
Ipak, takvo što malo je izgledno, a svjestan je toga i Zagorac koji žali zbog loše sezone njegove momčadi.
– U prvom dijelu osvojili smo 12, a u drugom 29 bodova i ako bi se gledalo samo proljeće bili bismo u vrhu ljestvice. Međutim, imali smo neobjašnjivo lošu jesen u kojoj smo na svom terenu izgubili čak 15 bodova. Loše smo odradili pripreme prošlo ljeto, izgubili smo nekoliko mladih igrača koji su otišli na studij i to nas je skupo koštalo. Prošle zime smo se pojačali i pokušali smo sve da bismo ostali u ligi. Nedostajala nam je jedna pobjeda, a u ovakvoj ligi u kojoj je mala bodovna razlika između većine klubova, tri boda znače mnogo.
Biogradski sastav iz Treće lige ispao je i u sezoni 2004./05. ali se nakon godinu dana vratio. Sličan rasplet Zagorac očekuje i sljedeće sezone.
– Primorcu je mjesto u ligi s dalmatinskim klubovima i ako smo doista ispali treba učiniti sve da se klub što prije vrati u Treću ligu.
Zagorac dodaje da je Primorac za sezonu potrošio oko 400 tisuća kuna.
– To je sigurno jedan od manjih proračuna u ligi. Od Grada Biograda dobili smo 220 tisuća kuna, a trebali smo dobiti 400 tisuća. Ostatak proračuna popunili su malobrojni sponzori i nas nekolicina u klubu koji smo dali svoj novac kako bismo izgurali sezonu. Svakako, klubu danas trebaju nove snage s kojima će se Primorac izdignuti iz ove situacije – zaključuje Zagorac.