Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Komora osudila napad na zadarskog liječnika

14.07.2016. 22:00
Komora osudila napad na zadarskog liječnika


Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je u četvrtak fizički napad na liječnika zadarske bolnice, kojega je u ponedjeljak napao i teško ozlijedio psihički bolesnik zbog čega je liječnik hitno operiran, te zatražila izmjene Kaznenog zakona kako bi se napad na liječnika tretirao kao napad na službenu osobu.
Iz HLK-a upozoravaju da je verbalno nasilje nad liječnicima svakodnevna pojava koju gotovo nitko ne prijavljuje nadležnim bolničkim tijelima i državnim institucijama, a u zadnje se vrijeme događaju i fizički napadi na liječnike.
“Bilo koji oblik nasilja držimo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i počinitelja”, ističe se u priopćenju i dodaje kako je HLK razvio proceduru prijave doživljenog nasilničkog ponašanja koje liječnici mogu prijaviti putem Komorine internet stranice.
HLK će predložiti izmjenu 87. i 315. članka Kaznenog zakona, kao i dopune pojedinih inkriminacija iz Kaznenog zakona tako da se propišu teže posljedice u slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno prema liječniku (u slučaju kaznenog djela tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, osobito teške tjelesne ozljede, prisile, prijetnje i nametljivog ponašanja).
Stanje sigurnosti u mnogim bolnicama zabrinjavajuće je loše jer u njih usred noći može ući bilo tko, pa Komora obaćava kako će poduzeti sve da se liječnicima osiguraju uvjeti za normalno obavljanje profesionalne djelatnosti.