Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nadbiskup Prenđa: Ostali smo Zvonimirova lađa

Autor: Velimir Brkić

14.08.2008. 22:00
Nadbiskup Prenđa: Ostali  smo Zvonimirova lađa


Gospi želim izručiti i vašu osjetljivost za pravdu i istinitost u javnom životu. Također, i naše mlade i sve naše žrtve koje smo oplakali, ali kojima smo ponosni i s kojima smo sazreli za novi život u dostojanstvu i slobodi, istaknuo je mons. Prenđa.
– Djeca i obitelji su bili najveća vrednota ovog naroda. Zato smo i ostali Zvonimirova lađa, zaključio je nadbiskup Prenđa
Destak tisuća vjernika iz Starigrada, Zadarske  županije, svih krajeva Hrvatske, Europe i sa svih kontinenata sudjelovalo je u svetištu Majke Božje, Gospe Rujanske na Velikom Rujnu u  glavnom slavlju uznesenja  Blažene Djevice Marije, koje  je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u zajedništvu s novim starigradskim župnikom don Marinkom Jelečevićem i subraćom  svećenicima.Veliko Rujno na Velebitu  na oko 920 metara nadmorske  visine, poznato svetište Majke  Božje koju štuje cijeli podvelebitski kraj, jučer je bio živa  crkva pod otvorenim nebom.
Veličanstvena slika
Slavljeničkom raspoloženju  doprinio je župni zbor župe  Starigrad kojem su se pod ravnanjem sestre Josipe pridružili i brojni vjernici iz drugih  crkvenih zborova. Veličanstvena slika. Cestom koja vodi prema Starigradu stizale su kolone vozila i pješaka. Podgorci i  tisuće hodočasnika koji su  do najveće zaravni na Velebitu zbog probijenog protupožarnog puta po prvi puta mogli doći i motornim  vozilom. Dakako uz neizbježne poteškoće zbog izuzetno veliko broja automobila i uskog, gotovo jednosmjernog 13-kilometarskog  puta od Starigrada do Velikog Rujna. Uputivši pozdrav svim hodočasnicima i okupljenima ispred zavjetne crkve Velike  Gospe, svim umornima od hodočašćenja i umornima na  svojim životnim križnim putovima, nadbiskup Prenđa na  početku svoje nadahnute je  naglasio kako je ovom prigodom Velebit mjesto susreta  s našim Bogom i našom Majkom.
Poput Marije izabrati  put dobra
Na brdu smo. Brdo je uvijek  bilo i u povijesti mjesto Božjega prebivanja i susreta s  njim. Sjetimo se Sinaja, Karmela, Maslinske gore i konačno Golgote, Kalvarije, rekao je na početku nadahnute  propovijedi nadbiskup Prenđa  .– Trebamo poput Marije izabrati put dobra, života, jednostavnosti i poniznosti. Uznesenje Marijino na Nebo jest  slavlje Božje obnove čovjeka.  Njoj želim izručiti vaše patnje,  rane i tjeskobe. Vašu želju da  sa svima živite u miru i poštovanju. Želim joj izručiti i  vašu osjetljivost za pravdu i  istinitost u javnom životu. Također, i naše mlade i sve naše  žrtve koje smo oplakali, ali  kojima smo ponosni i s kojima  smo sazreli za novi život u  dostojanstvu i slobodi, istaknuo je mons. Prenđa pošto je  propovijedao o vjeri, životu,  obitelji i narodu. – Djeca i obitelji su bili najveća vrednota ovog naroda.  Zato smo i ostali Zvonimirova  lađa, zaključio je nadbiskup  Prenđa.
Blagoslov puta
Na kraju svete mise i pred  početak veličanstvene procesije nadbiskup Prenđa blagoslovio je protupožarni put od  parkirališta na Velikom Vagancu do Velikog Rujna u dužini od 6,2 kilometara i protupožarni put od Velikog Vaganca do zaselka Jatari (Koići) u dužini od oko dva kilometra. Sveukupna investicija  iznosi 3,5 milijuna kuna  koje su osigurale Hrvatske šume pod čijom su ingerencijom  vođeni radovi na prvoj fazi  izgradnje puta koje je izvodila  građevinska operativa Šumarije Delnice i Šumarije Gospić.
„Rajska djevo, kraljice Hrvata…“, pjevale su tisuće vjernika tijekom nepregledne hodočasničke procesije velikom  zaravni Velikog Rujna. Sliku s  likom Rujanske gospe su nosili Ante Marasović i Duje  Krapić te Ivica i Ivan Parić. Na  čelu procesije križ je nosio  Peko Marasović.Milenijska fotografijaSnimljena je i 135. Milenijska fotografija Šime Strikomana nazvana “Vela Gospa  na Velikom Rujnu”. Na prostoru 50 x 42 metra ispred  crkve poziralo je oko tisuću  hodočasnika. Fotografija je  snimljena iz helikoptera. Za sve hodočasnike bila je  osigurana dovoljna količina  pića, gradelade, veliki šator i  dovoljan broj kemijskih  WC-a. No, 500 kilograma teški vol zbog tehničkih problema do kasnog poslijepodnevna nije uspio završiti na ražnju.
Uz nastup KUD-ova, slavonskih tamburaša te Tomislava Bralića fešta na Velikom  Rujnu nastavila se do kasno u  noć.