Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nula za jedan bod

14.08.2010. 22:00
Nula za jedan bod


Drugi domaći prvenstveni ispit za Zadar položen je s polovičnim učinkom, ali s vrlo negativnim predznakom što se tiče same igre. Cibalija se postavila od starta s jakim obrambenim blokom ispred svog vratara Matkovića dok su Zadrani tražili nadahnutost svojeg isturenog terceta koji, za razliku od prvog domaćeg ogleda sezone s Karlovcem, nije bio na visini zadatka. Na kraju podjela bodova mogla je zadovoljiti tek rijetke dok se ukupan dojam mogao sažeti u dvije riječi: negledljiv nogomet.
Blijedo i negledljivo bilo je i prvo poluvrijeme koje otvaraju prvom prilikom Zadrani u 9. minuti kad je Santini uspio iskoristiti pravu zbunjenost Cibalijinih stopera, točnije Lučića i Parmakovića koji su se sudarili pri čišćenju visoke lopte pristigle iz zadarskog veznog reda. Tako je Santini ni kriv ni dužan došao u situaciju u kojoj se našao oči u oči s gostujućim vratarom Matkovićem. Napadač Zadra je pucao vrlo dobro, u bliži kut istrčalog Matkovića  nekih 13 metara ulijevo, no lopta se snažno odbila od desne vratnice i tako je propala najbolja prilika za Zebićeve igrače već na samom otvaranju utakmice. U 13. minuti Santini je ponovno bio upleten u novi pokušaj domaćih, ali njegova plemenita lopta iz srednjeg reda nije došla do Gospića koji se uspio zavući iza Lučićevih leđa. U 15. minuti pokušao je Terkeš iz voleja s ruba šesnaesterca nakon odbijanca u vinkovačkom kaznenom prostoru, no taj udarac je izveden iz okreta te je lopta odletjela visoko preko gola. Blaga inicijativa Zadra nastavila se i u nastavku prve polovice prvog poluvremena. Gospićev udarac s 20 metara ulijevo u 19. minuti nije bio dovoljno precizan dok se moglo nešto za domaćine izroditi iz kornera u 25. minuti kad je Mršićev nabačaj na Terkeša u posljednji trenutak glavom uspio spriječiti Jurić. Dvije minute poslije uslijedio je vrlo opasan nalet plavih kojeg je inicirao Santini odličnim upošljavanjem Gospića koji se ponovno sakrio iza leđa vinkovačkoj zadnjoj liniji, uspio primiti loptu s lijeve strane kaznenog prostora te se sjurio prema korner liniji. Tada upošljava u malonogometnoj maniri natrčavajućeg Terkeša na drugoj vratnici, no ta lopta je bila zamalo prebrza da se uspije plasirati u okvir nebranjenog gola gostiju.
Vinkovčani su prvu polupriliku zaslužili nespretnom reakcijom Ježine u 28. minuti koji je pri ispucavanju lopte na rubu kaznenog prostora nespretno ispustio loptu te ju ponovno primio rukom. Pošto je lopta bila dirana rukom van zadarskog šesnaesterca Bebek je dosudio indirekt. To je bila odlična prilika za gostujućeg bombardera Lučića čiji je projektil zapeo u bloku Zadrana. Do kraja prvog dijela oba sastava nisu uspjela stvoriti nijednu suvislu akciju te je unatoč većem angažmanu Vinkovčana, rezultat ostao na početnom, a nekih 1000 gledatelja na Stanovima nisu imali veliku satisfakciju za plaćenu ulaznicu.
Drugi dio bolje otvaraju gosti koji su u 56. minuti imali preko Božića lijepu prigodu za dolazak u vodstvo. Sve je napravio Bartolović slomivši svoga čuvara u veznom redu te je loptom pronašao usamljenog Božića koji se nalazio na sredini ruba šesnaeterca Zadra. Pucao je rezolutno u desni donji kut zadarskog gola, no ispriječio se Ježina odličnom reakcijom odbivši mu loptu u korner. U 59. pokušaj Gospića izmamio je pokoji pljesak nezadovoljne domaće publike. Njegov udarac iz voleja s nekih 18 metara djelovao je dosta obećavajuće pri samom upućivanju, no u konačnici to je bio lak plijen za Matkovića. U 63. ponovno prijete gosti, a u centru pozornosti je omaleni Bartolović kojeg zadarska obrana izgleda nije lako primjećivala. Tako se vinkovački napadač prišuljao iza leđa Jerbića primio loptu i iz okreta opalio po golu Ježine. Srećom po Zadar ta lopta je bila neprecizna i prohujala je pored desne grede.
Mogao je Santini u 69. minuti donijeti slavlje Zadrana, nakon ubačaja Mršića iz prekida s desne strane. Lopta je pala na peterac gdje je Santini trebao samo staviti nogu za egzekuciju, no lopta ga je tek okrznula te ju je Matković uspio dohvatiti. Za posljednjih dvadeset minuta Zebić  je pokušao osvježiti srednji red zamijenivši Pezu i Begonju s Banovićem i Peraićem.  Napadačka linija Zadrana pomakla se više prema golu Cibalije i uslijedilo je nekoliko novih pokušaja domaćih igrača da ipak dođu do troboda.  Terkeš je mogao bolje pucati u 77. minuti iz slobodnog udarca s 20 metara ulijevo, no lopta je zapela na živom zidu. U 82. minuti Mršić izvodi slobodan udarac s 30 metara, no i njegov je završio gdje i Terkešov pet minuta. prije toga. Cibalijin čvrst obrambeni blok odolijevao je svim pokušajima plavih da dođu do neke opasnije situacije po Matkovića. Trener Vinkovčana koji je uglavnom prosjedio cijelu utakmicu podigao je prvog igrača za zamjenu tek u 85. minuti što je dovoljno govorilo o defanzivnoj orijentaciji koju je zauzeo u ovom susretu. Sve mu se to moglo osvetiti  u 85. minuti kad je njegov sin u zadarskim redovima uspio dobro nabaciti u peterac, ali lopta je preskočila pravu lepezu Zadrana u skoku. Matković je nakon toga uspio izboksati još jedan pokušaj Mršića iz kornera koji je padao na vinkovački peterac. Do kraja utakmice Vinkovčani su imali priliku iz slobodnjaka kojeg je Lučić uspio tek prebaciti na Ježinin gol. Na kraju po bod svakome, igra za potpuni zaborav dok su najnezadovoljniji napustili stadion, po tko zna koji put, oni zbog kojih se zapravo i igra, a to su: gledatelji.


Prva HNL


Rezultati 4. kola: Zadar – Cibalia 0:0, Dinamo – Karlovac 4:2, Inter – Hajduk 0:5, Šibenik – Zagreb 0:1, Rijeka – Varaždin 1:1, Osijek – Lokomotiva 0:0, Split – Slaven Belupo 3:0, Hrvatski dragovoljac – Istra 1961 1:1.
!,<!,<!,<!,<!,<!,< Hajduk 4 3 1 0 15:3 10
Rijeka 4 3 1 0 7:2 10
Zagreb 4 3 1 0 6:1 10
Slaven Belupo 4 3 0 1 4:3 9
Cibalia 4 2 2 0 4:0 8
Dinamo 4 2 1 1 10:6 7
Lokomotiva 4 2 1 1 4:4 7
Split 4 2 0 2 7:2 6
Karlovac 4 2 0 2 6:6 6
Varaždin 4 1 2 1 4:7 5
Zadar 4 1 1 2 3:4 4
Osijek 4 0 3 1 2:5 3
Šibenik 4 0 1 3 0:4 1
Hrv. Drag. 4 0 1 3 3:10 1
Istra 1961 4 0 1 3 2:10 1
Inter-Zaprešić 4 0 0 4 0:10 0
Raspored 5. kola: Hajduk – Zadar, Slaven Belupo – Dinamo, Karlovac – Rijeka, Varaždin – Hrvatski dragovoljac, Cibalia – Split, Zagreb – Inter, Lokomotiva – Šibenik, Istra 1961 – Osijek.




Ultrasi i Tornado


Gosti su kao i uvijek imali solidnu podršku sa sjeverne tribine gdje su bili smješteni njihovi ultrasi. Njih 50-ak cijelu utakmicu nije odustajalo izjavljivati ljubav svome klubu dok su stigli i malo vrijeđati. Normalno, najveći broj uvreda išle su na račun njima najmrskije osobe vezane za Zadar, a to je sadašnji vanjski suradnik NK Zadra, Reno Sinovčić. Ne mogu mu valjda još uvijek oprostiti Finale kupa Hrvatske 1999. godine kad su Vinkovčani izgubili od Osijeka u produžetku, a pravdu je dijelio upravo – Sinovčić, tada najbolje ocijenjenog suca u HNL-u. Drukali su za svoje i tornadovci koji nisu na kraju uspjeli razbuditi svoje miljenike da dođu do novog domaćeg troboda.


 


Pršo na tribinama


Bliceve fotoaparata nije mogao izbjeći nekadašnji reprezentativac Hrvatske, te član Monaca i Glasgow Rangersa, Dado Pršo. Došao je Dado pogledati Zadar u prvenstvenom ogledu kontra Cibalije i mogao vidjeti skoro pa ništa. Možda mu je došlo nakon nekog vremena da se i sam ubaci na teren i pokaže kako se to zabijaju golovi.


ZADAR – CIBALIA 0:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Ivan Bebek 6 (Rijeka), pomoćnici:
Tomislav Petrović (Valpovo) i Miro Grgić (Osijek). Strijelci: . Žuti kartoni: Parmaković
68 ”, Mazalović 90′ (Cibalia); Terkeš 89′, Gospić 90′ (Zadar). Crveni kartoni: /.
ZADAR: Ježina 6, Glumac 6, Puljić 6, Jerbić 6, Mršić 5,5, Pezo 5,5 (Banović 55′), Begonja 5
(Peraić 71′), Bilaver 5, Terkeš 5, Santini 6, Gospić 5,5. Trener: Dalibor Zebić.
CIBALIA: Matković 6, Parmaković 6, Tomić 6, Lučić 6, Čuljak 5,5, Božić 6 (Duvnjak 90′),
Mazalović 5,5, Jurić 5,5, Radotić 5,5, Baraban 5 (Šimunac 85′), Bartolović 6 (Rugašević 90′).
Trener: Stanko Mršić.