Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kakav bi to bio dom bez majke, a povijest bez nade? (FOTOGALERIJA)

Autor: Marija Ćurko

14.08.2012. 22:00
Kakav bi to bio dom bez majke, a povijest bez nade? (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Što bi Crkva bila bez Marije? Sve bi izgledalo kao osušena vegetacija koju ovih dana gledamo. Kad nema milosne kiše s neba sve se suši. Sve bi izgledalo kao pustinja bez izvora, kao otok bez života – mons. Puljić


Misno slavlje na  svetkovinu Uznesenja BDM  na prostoru istoimenog svetišta u Zadru na Belafuži  predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić  te u propovijedi istaknuo kako su Marijina svetišta – škole  duhovnosti i lječilišta duša,  mjesta vjerničkih nadahnuća  i duhovnog ozračja. Vjernici  su tijekom cijelog dana u velikom broju pohodili crkvu  Gospe Maslinske moleći njezin zagovor i pomoć. Sveta  misa je započela tradicionalnom procesijom sa čudotvornom slikom Bogorodice.  Euharistijsko slavlje uveličao  je župni zbor. Pozdravnim je  riječi na početku svete mise  uputio župnik don Anđelko  Buljat protumačivši smisao  slavljenja Uznesenja BDM,  koji govori o konačnom putu  svakog čovjeka prema nebu i  susretu s Bogom.
Važnost obitelji, majke i oca
– Ovaj svekoliki puk koji se  okupio nam govori koliko je  ovo svetište značilo u tijeku  povijesti za naš grad, a  možemo reći i za našu domovinu. U ovom svetištu su  mnogi primili mnoge milosti,  mnogi su doživjeli svoje  obraćenje, kazao je don  Anđelko.
 Mons. Puljić je govoreći o  značenju svetkovine u propovijedi istaknuo važnost  obitelji, majke i oca te prenošenja vjere djeci. Čulo se i  o moćnom Marijinom zagovoru i pomoći tijekom povijesti hrvatskog naroda. 
– Velika Gospa je blagdan  koji nas podsjeća na dogmu  naše vjere da je Marija dušom  i tijelom po završetku svog  zemaljskog života uznesena  u društvu svome uskrslom  Sinu Isusu Kristu. I to je  završnica njezina Bogu predanog života. Uz Mariju mi  se osjećamo kod kuće, u svome i sa svojima. Djevica na  nebo uznesena nije nas napustila. Postala je srce Crkve  na zemlji i nastavila s neba  pružati svoj materinski zagovor za sve koji se oko nje  okupljaju, pouzdanjem joj se  mole i ustrajno časte. Marija  je prisutna ne samo na stranicama svetih knjiga, već u  srcima Božjeg naroda.  Kršćani ne mogu živjeti bez  Marije. U 19. i 20. stoljeću je  proglašena marijanska dogma o bezgrešnom začeću i  dogma o Marijinom uznesenju na nebo. Ova dva stoljeća mogli bismo nazvati  Marijinim vremenom, jer ona  je stoljećima bdjela nad Isusovom zajednicom koja se  pod njezinom zaštitom borila  protiv brojnih neprijatelja i  krivovjerja. Crkva Isusovih  učenika započela je svoj ovozemni hod s Marijom na  Duhove u dvorani Posljednje  večere. Marija je u središtu  Crkve, naveo je nadbiskup.
Marija zasjala u zoru  povijesti
– Marija se pokazuje kao  blagoslovljena žena, zaodjenuta suncem, s vijencem na  glavi s 12 zvijezda, koja veliča Boga i u duši zahvaljuje  za silna djela koja joj  Gospodin učini. Marija se tako  predstavlja ne samo kao Majka naša, zagovornica i odvjetnica, nego i kao uzor vjernice koja vjeruje i zahvaljuje  za dar vjere. Božju Riječ je  primila ponizno, predano,  cjelovito i trajno. Marijina  vjera bila je jača od Abrahamove, koji je praotac naše  vjere, punija od proročke i  zanosnija od vjere psalama,  propovijedao je mons. Želimir Puljić.
– Kakav bi to bio dom bez  majke, a povijest bez nade?  Što bi Crkva bila bez Marije?  Sve bi izgledalo kao osušena  vegetacija koju ovih dana  gledamo. Kad nema milosne  kiše s neba sve se suši. Sve bi  izgledalo kao pustinja bez izvora, kao otok bez života. Da  Marija nije zasjala po  Božjem obećanju u zoru povijesti kad su Adam i Eva  istjerani iz raja, nad ljudima  bi se prostiralo tamno nebo  bez zrake sunca. Bog je na  početku povijesti u Marijine  ruke stavio nadu ljudima.  Najavljena žena o kojoj govori prvo čitanje u knjizi Otkrivenja gazi glavu zmije zavodnice i drži u naručju Sina,  Otkupitelja i Spasitelja svijeta. Zbog toga bez Marije,  zvijeze mora, nade čovječanstva i zore naše svakodnevne  koja je početak boljega svijeta, trunuli bi još više u tamnoj noći beznađa i živjeli bismo bez smisla. Marija nije  izmišljena utjeha, nego  stvarno darovana nada, Otac  ju je darovao, Sin nam ju je  poklonio na Kalvariji kad je  rekao Ivanu: “Evo ti majke!”  U nju su položena silna nebseka obećanja i ostvarene  Božje nakane. Zbog toga je  ona stoljećima sa svojim Sinom odgajala naš narod, pokoljenja naše djece, mladih,  ona je sačuvala brojne obitelji od raspadanja i propasti  te utješila tolike nemoćne i  bolesne, izdvaja u propovijedi mons. Puljić.