Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Manifestacija u čast pakoškoj ženi i majci

Autor: Velimir Brkić

14.08.2012. 22:00
Manifestacija u čast pakoškoj ženi i majci

Foto: Velimir BRKIĆ



Kao uvertira povijesnog spektakla Dani vitezova vranskih u Pakoštanima održane su druge  ovogodišnje “Materine užance”. Riječ je o etno, gastro i  zabavnoj manifestaciji koju  organiziraju Općina Pakoštane i Turistička zajednica  Općine Pakoštane i to u najstarijem dijelu mjesta zvanom Bužak u Ulici kralja Tvrtka. Događaj je posvećen pakoškoj ženi i majci te njenim  običajima – užancama kroz  prošlost.
Praćena živom dalmatinskom pjesmom rijeke turista i  domaćih prolazile su  Bužakom, svi kako bi barem  na jednu večer osjetili duh  stare Dalmacije koji su u minulim desetljećima u svojem  svakodnevnom životu stvarale naše majke i bake.
– Da ovo radimo svaki dan,  ne bi bilo dovoljno, odgovorila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice  Općine Pakoštane, na pitanje  koliko turisti traže događaje  kao što su “Materine užance”.
Na kamenoj pozornici  Bužaka imalo se što doživjeti,  vidjeti i otkriti. Žene u narodnim nošnjama, muškarci,  djeca stvorili su jedinstvenu  atmosferu dalmatinskog  šušura isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima  fritula, pašticade te drugih  domaćih delicija. Među brojnima bila je i 79-godišnja tetka generala Ante Gotovine  Marija Miočev koja je plela  suknene čarape.
– Ljudi žele osjetiti sve ono  što Mediteran sa sobom nosi.  Ova manifestacija je i više  nego ‘pogođena’. Spiza se ne  sprema doma nego se kuha  ovdje tako da gost može vidjeti kako se rade kroštule, fritule, broštulane mendulate…  Kako se sprema hobotnica,  pašticada i drugo. Sve ono što  gost u restoranu ne može  doživjeti, ovdje u Bužaku  može, naglasila je Vulin.
“Materine užance” organiziraju se petu godinu zaredom i to dva puta tijekom  glavne turističke sezone.
– Drago im je što se na ovaj  način vraćamo starini, što se  čuvaju i njeguju običaji,  nošnja, recepti. To je, svakako, nešto najvrjednije u  manifestaciji koja je prije svega zahvaljujući udruzi DAN,  odnosno Dijani Vukoja, Ankici Kovačić i Nives Marić,  postala pakoški brend, zaključuje  Danijela Vulin.