Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marija Kalmeta rodnom gradu poklonila izložbu Traženje

Autor: Velimir Brkić

14.08.2012. 22:00
Marija Kalmeta rodnom gradu  poklonila izložbu Traženje

Foto: Velimir BRKIĆ



Nadarena fotografkinja  Marija Kalmeta se vratila u rodni  Zadar. Nakon što je prije dvije godine u cafe baru Đina imala svoju  prvu samostalnu izložbu na kojoj je  kroz 10 crno-bijelih fotografija pokazala intimnu introspekciju obiteljskog naslijeđa, u utorak navečer u  Galeriji ZadArt se ekstrovertirano  predstavila izložbom nazvanom  Traženje.
Riječ je o trećoj samostalnoj  izložbi Marije Kalmeta, kćeri prof.  klavira Elizabet i saborskog zastupnika Božidara Kalmete. Rođena je 5.  studenoga 1988. u Zadru, gdje je  završila osnovnu školu, Opću gimnaziju i Glazbenu školu, instrument  violinu. Danas je apsolvent Odsjeka  za restauriranje i konzerviranje,  smjer slikarstvo, zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Bavi se konzervacijom i restauracijom umjetnina, slikarstvom, fotografijom i glazbom, članica je Cro Art Foto Kluba.
Otvorenje izložbe fotografije u  noći uoči blagdana Velike Gospe,  izazvalo je izuzetno veliko zanimanje Zadrana, mnogi nisu stali u prepunu galeriju već su zauzeli dobar  dio Kovačke ulice na zadarskom Poluotoku.
Fotografkinja za koju ćemo jamačno još imati prilike dosta čuti,  publici rodnog grada se predstavila s  20-ak radova koje je od više stotina  fotografija odabrao kustos izložbe  Ivica Župan.
– U novom ostvarenju susrećemo  autorsku težnju da se dokumentira  život u njegovoj nepatvorenosti, u  punom pogonu njegove složenosti,  diskretno i nerežirano. Na novim  fotografijama ima marginalnih zakutaka Zadra, lućice Jazine i Foša,  ali i iz ostatka svijeta, Jordana i  Turske, koji rijetko dolaze u fokus  fotografskog interesa, naglasio je  Župan.
Sve su njene fotografije kristalno  jasne, tehnički dotjerane, s majstorski izraženom igrom svjetla i sjene te  kompozicijski učinjene gotovo do  savršenstva.
–  Njezine fotografije izbjegle su  onu vrstu konzumerističke zbilje današnjih masmedija, koja je sva od  banalna spektakla, jeftine dosjetke i  prozirne senzacije. Marijini uraci  osmišljeni su tako da budu primarno  umjetnički i autorski, da istaknu  ljepotu fotografskog medija, naglasio je Ivica Župan nakon čega je  Mariju Kalmeta usporedio sa najpoznatijim zadarskim i hrvatskim  fotografima.
Izložba koju je uvodnim slovom  najavio Nilo Karuc, voditelj Galerije  ZadArt, biti će postavljena do 31.  kolovoza.