Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slomio vile starici o leđa, a zaradio tek prekršajnu prijavu!

Autor: Suzana Bandić

14.08.2012. 22:00
Slomio vile starici o leđa, a zaradio tek prekršajnu prijavu!

Foto: Zvonko KUCELIN



Izišao je pred kuću i samo vičući i psujući zatrčao se prema meni. Preko ograde dograbio je vile i započeo me s njima mlatiti kud god je stigao sve dok drška nije pukla na tri dijela – priča žena pokazujući trag šivanja posjekotine na potiljku i brojne hematome i podljeve po rukama, leđima, te predjelu bubrega


Što ću ja kad on iziđe iz zatvora?! Ja sam stara, bolesna i nemoćna. On je mene krenuo ubiti. Da mu nije pukla drška od vila, i da nije naišao moj sin, ja sad sigurno ne bih bila živa. I danas pred sudom mi je prijetio. Siktao je da će me ubiti, iako je bio vezan lisičinama i vodili su ga policajci – pita se  prestravljena 68-godišnja Biograđanka Ljubica Filipović koja je u ponedjeljak na Prekršajnom sudu u Zadru svjedočila u postupku protiv njezina djevera Nikole Filipovića (63).
Njemu se sudi zbog obiteljskog nasilja, a na sudsko ročište doveden je iz istražnog zatvora u Zadru gdje je pritvoren još 9. kolovoza u večernjim satima kada je Ljubicu premlatio vilama. Zatekao ju je na njezinom imanju dok je oblikovala živicu i čistila zemljište od korova, svega pedesetak metara udaljenom od njezine, a stotinjak metara od njegove obiteljske kuće. Zategnuti odnosi između snahe i djevera traju već godinama, a u posljednje vrijeme sve su učestaliji.
– Nastojim se držati podalje od njega, ne obraćam mu se i zapravo sklanjam se čim ga vidim u dvorištu kuće. Problem je što nas dijeli samo dvorišni zid i što je on postao nasilan. Tu večer izišao je pred kuću, vidio me s druge strane ceste na mom zemljištu i samo vičući i psujući zatrčao se prema meni. Preko ograde dograbio je vile i započeo me s njima mlatiti kud god je stigao – priča žena pokazujući trag šivanja posjekotine na potiljku i brojne hematome i podljeve po rukama i leđima, te predjelu bubrega. Kaže kako bi toga bilo i više te da je pitanje bi li uopće preživjela napad da drška vila nije pukla na tri dijela od siline udaraca.
– On bi mene sigurno ubio da se to nije dogodilo, i da mi sin nije potrčao u pomoć kd je čuo galamu i moje zapomaganje. Tad je pobjegao. Policija ga je odvela, a po mene je došla Hitna medicinska pomoć koju je pozvala moja kći Smilja – prisjeća se žena stalno ponavljajući kako ne zna ni kud će, ni što će učiniti kad se njezin djever vrati iz pritvora kući.
– Ja sam čula galamu i izišla ispred kuće, a za mnom je dotrčala bratova petogodišnja kći. Ugledale smo stravičan prizor – strica koji je sumanuto udarao majku, odnosno baku, po leđima. Obje smo doživjele šok, a malena nećakinja započela je plakati i vrištati od straha. Kad sam dotrčala do majke, ona je bila sva oblivena krvlju – vidno uznemirena priča Ljubičina kći Smilja dodajući kako je i sama zakrvavila ruke pokušavajući majku podići s poda. I ona je u ponedjeljak sutkinji Ingrid Nižić ispričala sve što je vidjela i čula tog poslijepodneva, a jednako kao i njezina majka sa strahom iščekuje stričev povratak u kuću s obzirom na to da mu osmodnevni pritvor ističe krajem tjedna.
U Policijskoj postaji u Biogradu interesirali su se postoji li mogućnost da dobiju bilo kakvu zaštitu, no odmah im je rečeno da to nije moguće. U PU zadarskoj slučaj je evidentiran, sačinjen zapisnik, a potom je Filipović uz optužni prijedlog zbog nasilja u obitelji prepraćen prekršajnom sucu. Zakonski gledano, pravda je zadovoljena, ženi utvrđene lakše ozljede zbog čega je slučaj okarakteriziran kao nasilje u obitelji iako samo pukom srećom slučaj nije završio tragično.