Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tijekom gašenja požara na Sestrunju otpao dio helikoptera

Autor: Siniša Klarica

14.08.2012. 22:00
Tijekom gašenja požara na Sestrunju otpao dio helikoptera


Ministarstvo  obrane RH potvrdilo je da  je tijekom gašenja požara  na otoku Sestrunju došlo  do oštećenja protupožarnog  vjedra kojim se tijekom  gašenja požara na otvorenom služe helikopteri Mi8  MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odmah po nezgodi, posada helikoptera  prekinula je izvršenje zadaće, nakon čega je izvršila  prelet s oštećenim vjedrom  na aerodrom u Zemuniku  Donjem, gdje je zamijenila  vjedro te je gašenje požara  na otoku Sestrunju nastavila s drugim vjedrom.
Predvečer druga posada helikoptera iz Divulja, tijekom izvršenja zadaće prevoženja posada kanadera,  preuzela je oštećeno vjedro  i od 19 do 20 sati izvršila  prelet do matičnog helidroma u Divuljama. Za svaku  sigurnost, tijekom leta posada je izbjegavala nadlijetanje naseljenih mjesta i  kuća.
 Zbog intenzivnog zračnog  prometa, a prema uputi Hrvatske kontrole zračne plovidbe, posada helikoptera  morala se pomaknuti na  južnu stranu magistrale  prema Marini i prilikom  preleta pokraj mjesta Svinca došlo je do otpadanja dijela navedenog oštećenog  protupožarnog vjedra. Dio  koji je otpao nalazi se na  dnu vjedra i služi kao podloga za prevoženje protupožarnog vjedra viličarom.  Obzirom da je helikopter  na helidrom u Divuljama  sletio po mraku, posada nije znala da je došlo do pada  dijela protupožarnog vjedra, odnosno po mraku,  kažu u MORHU, nije bilo  moguće vizualno utvrditi da  je dio vjedra otpao.