Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fiskalović i Traktorović

Autor: Željana Gardijan

14.08.2013. 22:00


Eurozona je izašla iz recesije, ali Hrvatska nije i ne zna se kad će ni kako će. Uzme li se u obzir koliko je potkradana dobro je da nije potonula i dublje. Već godinama izvlači se Lijepa Naša na svoju ljepotu jer magična obala privuče turiste pa se nešto slije u državnu blagajnu. No kako pokazuje ministar financija Slavko Linić “Fiskalović”, nije to ni blizu koliko je trebalo i moglo. I sad nema više za poticaje poljoprivrednicima pa ministar Tihomir Jakovina “Agrokorović” nema učinkovitih sredstava protiv „korova”.
Naime, unatoč domoljubnim izljevima, postoji i uvriježeno mišljenje kako je sposoban upravo onaj tko zna prevariti državu i sad je na Slavku da odjednom promijeni tu socijalno-psihološku stavku!? I da usput bude kritiziran i prozivan za pečaćenje ugostiteljskih objekata poreznih dužnika jer nije to lijepo u sezoni, stvara ružnu sliku?! No, to je, izgleda, jedini način da se mentalni sklop, makar kažnjavanjem, počne mijenjati kako bi se ljubav prema domovini iskazivala i plaćanjem poreza. Jer u protivnom kako iz proračuna isplaćivati socijalna davanja i na koncu poticaje poljoprivrednicima koji su se izgubili u dugogodišnjoj obezglavljenosti agrara.
Traktorijada i prometna blokada neće pomoći selu, niti očekivani sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem koji će zasigurno pronaći lijepe riječi za predstavnike seljaka i nastojati umiriti situaciju, ali to neće napuniti državnu blagajnu, niti isplatiti poticaje za koje se već odavno zna – što je bilo, bilo je. Kako su seljaci s urođenom mudrošću i oprezom kada su u pitanju novci upali u klopku velikih kredita za „svemirske” traktore, neće znati rastumačiti ni pametni i obzirni predsjednik Josipović, a kamoli da će uspjeti podignuti otkupnu cijenu pšenice.
Neustrašivi ministar Jakovina ne plaši se seljačkih predstavnika, umanjuje veličinu prosvjeda, ističe kako uostalom poticaj nije plaća poljoprivrednih proizvođača, a iako nije htio izgovoriti tko je u turističkoj sezoni posijao sjeme „zla”, sugerirao je javnosti da zaključuje kako se opet radi o političkoj podmetaljci oporbe. Zašto Tihomir nije poviknuo žalosnu istinu kako je poljoprivreda bila zadnja rupa na svirali i prethodnoj vladi. To što su se poticaji dijelili šakom i kapom i onima koji su ih zaslužili i onima koji nisu, druga je priča.
Čije li je maslo to što je Laslo upregnuo konje i orao plugom pokazujući kako ova vlada selo vraća puste godine unatrag? Teško da je oporbi žao što je ministar i cijela Milanovićeva vlada suočena s blokadom prometnica na istoku zemlje, no zasigurno shvaća kako bi bilo licemjerno da se samo sadašnja vladajuća postava proziva za stanje u poljoprivredi.
Odavno je, naime, na djelu bijeg sa sela, a i kakva je to poljoprivredna politika u kojoj preostali poljoprivredni proizvođači ne mogu preživjeti bez stalnih obilnih poticaja? Jasno je da se dugo zapostavljano selo ne može neplanski i preko noći izvući iz blata. Zato bi obećanja desne političke opcije naprosto bila lažna jer za istrebljenje tvrdokornog korova treba vremena i znanja. Ništa se brzo ne bi promijenilo ni da sam Karamarko sjedne na traktor.
Od sijanja političkog prepucavanja, već se trebalo shvatiti, neće niknuti ništa osim novog korova. Zemlja će se u budućnosti dobivati na vrijednosti i teško je prihvatiti da ostaje neiskorišteno toliko bogatstvo i da se hrvatskom seljaku ništa ne isplati. Vrijedno i pošteno raditi i zaraditi moralo bi se moći i na zemlji!
Pred fiskalovićima, agrokorovićima i traktorovićima još je puno ozbiljnog „oranja” na putu prema izlasku iz recesije u koju smo zabrazdili.