Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministar Lorencin na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja

Autor: Hina (H)

14.08.2013. 22:00
Ministar Lorencin na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas u mjestu Ravni Dabar u Ličko-senjskoj županiji na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja koja je simulirala spašavanje penjača, a nakon vježbe predstavnici HGSS-a upoznali su ga s opremom i detaljima spašavanja u ovoj godini.
Ministar Lorencin naglasio je kako je sigurnost jedna od glavnih komparativnih prednosti Hrvatske, što je pokazalo i više istraživanja, a HGSS itekako doprinosi imidžu Hrvatske kao sigurne zemlje.
Ministarstvo turizma HGSS-u podržava već deset godina, za što je izdvojilo ukupno gotovo osam milijuna kuna. Ove godine iz proračuna Ministarstva turizma za aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja izdvojeno je milijun kuna, navode iz resornog ministarstva.
Vinko Prizmić iz HGSS-a izjavio je kako su izuzetno zahvalni na potpori Ministarstvu turizma, ali je istaknuo kako je spašavanje neopreznih turista samo jedan manji dio u statistici spasilačkih aktivnosti.
Upozorio je kako je HGSS ove godine imao oko 700 intervencija, a kako godišnje pomognu preko 1500 unesrećenih ljudi.
Prizmić je upozorio i na izmjene i dopune Zakona o HGSS-u kojima bi se do kraja regulirao i način financiranja ove službe, koja ukupno okuplja oko 700 stalnih volontera.
Lorencin je naglasio i kako Ministarstvo turizma daje potporu HGSS-u u projektima koji će se kandidirati za EU fondove te istaknuo veliku važnost HGSS-a ne samo u intervencijama već i u prevenciji, informiranju i educiranju ljudi